Ahad, 14 Ogos 2011

01 di gelang patah - Google Blog Search

01 di gelang patah - Google Blog Search


Make It Simple: Akhwat Selekeh??? | Kelab Nisa&#39; <b>Gelang Patah</b>

Posted: 11 Aug 2011 08:01 PM PDT

http://nisagp.blogspot.com/2011/08/akhwat-selekeh.html
Dari jauh, nampak seorang bertudung labuh memegang mushaf al-Qurannya bersama beg disandang ke belakang. Nampak seperti langkahnya cepat untuk ke kuliah. Tudungnya mengerbang ke sana ke mari. Nampak kedutan di kain tudungnya yang langsung tidak sepadan dengan baju yang dipakai. Entah berapa minggu tudung itu tidak berbasuh. Hentakannya kasar ketika menaiki tangga kuliah. Stoking hitamnya yang sudah lama tidak ditukar terselak.
Seusai habis kuliah lewat jam 4 petang, segera dia meluru ke biliknya di aras 3. Dilemparkan beg sandangnya dan segera dia merebahkan diri ke katil yang dipenuhi baju-baju yang tidak berlipat. Penat. Di hujung katil, kelihatan bakul yang dipenuhi baju-baju yang tidak berbasuh selama 2 minggu menambahkan lagi haruman busuk di biliknya. Buku-buku pula berselerakan di atas meja. Biliknya betul-betul bersepah.
Sibuk adalah alasan utamanya apabila ditanya tentang kekemasan bilik. Pagi hingga petang ke kuliah. Selepas itu pula ziarah dan silaturrahim bersama mad'u dan akhwat. Malamnya pula kalau bukan study group atau assignment, ada halaqah atau taklim. Hampir setiap hari rutinnya sebegitu. Masa yang diperuntukkan untuk menseterika baju/tudung, membasuh baju dan menyusun buku serta menjaga kekemasan diri seolah-olah tiada.
Inikah nilai diri bagi seseorang telah ditarbiyah sedangkan tarbiyah mengajar kita untuk menunjukkan qudwah yang baik kepada orang sekeliling?
Adakah tugas dakwah menjadi alasan utama bagi seorang akhwat untuk tidak menjaga kekemasan diri dan sekitarnya?
Seorang akhwat perlu menjaga setiap apa yang dipakainya dan menjaga kekemasan luaran dan dalaman. Jangan kita hanya menjaga kekemasan dalaman sahaja tanpa memikirkan soal luaran. Pandangan pertama objek dakwah pada seorang da'ie adalah luarannya dan itulah perkara pertama yang membuat mereka tertarik minat pada kita.
Kekemasan luaran adalah menjaga kekemasan serta kebersihan pakaian dan bagaimana cara kita mengelolakan harta benda kita. Ia melibatkan banyak perkara namun distresskan pada sesetengah perkara khususnya seterika/ kebersihan/ kesepadanan tudung, baju dan stoking disamping kekemasan bilik.
Berapa ramaikah akhwat yang tidak basuh tudung, stoking dan handsocknya selama berminggu-minggu?
Berapa ramaikah akhwat yang malas seterika tudung dan baju kurungnya untuk keluar?
Berapa ramaikah akhwat yang memakai tudung tidak sepadan dengan warna baju?
Berapa ramai akhwat yang biliknya sentiasa bersepah apabila akhwat lain datang ziarah?
Kalau tiada, ini satu keputusan yang bagus. Namun kalau masih ada berperilaku sebegini, ayuh ubahlah diri. Kita ini akhwat. Kita mesti lagi faham dan arif soal kebersihan dan kekemasan. Jangan sampai kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. Orang memandang puak yang bertudung labuh ini sebagai satu puak. Jika, salah seorang kita merosakkan imej mereka yang bertudung labuh, maka seluruhnya akan terkena.
Salah faham 'kekemasan vs tabarruj'
Mungkin ada juga yang akan beralasan, kami ini tidak mahu bertabrruj. Kami akan berkemas-kemas hanya di depan suami sahaja. Jadi, tidak ada gunanya kami berkemas-kemas apabila keluar!
Tabarruj itu terang-terangan salah. Namun menjaga kekemasan diri, pakaian dan barang peribadi itu tidak salah.
Saya faham, akhwat tidak mahu berkemas-kemas apabila keluar rumah kerana ditakuti dipandang oleh bukan mahram. Namun, perlukah sampai tidak mengambil kira soal kekemasan untuk tidak dipandang?
Adakah perlu sampai nampak selekeh di hadapan khalayak ramai? Adakah sampai tidak perlu menseterika tudung, membasuh tudung dan menukarnya mengikut kesesuaian warna, tidak mandi, tidak memakai deodorant/bedak dan sebagainya?
Janganlah begitu duhai akhwat fillah. Kita sememangnya menjaga diri kita daripada gangguan dan pandangan lelaki, namun tidaklah perlu sebegitu ekstremis. Kita mesti mengambil kira soal pandangan objek dakwah/mad'u pada kita juga. Kita perlu menunjukkan qudwah yang baik kepada mereka. Mereka itu sentiasa melihat setiap gerak geri kita dan cara kita berpakaian.
Penutup: Selekeh itu bukan akhwat
Akhwat bukan selekeh. Selekeh itu bukan sikap akhwat. Semoga kita sama-sama perbaiki diri kita. Bukan dalaman sahaja. Tapi luaran juga.
Ambillah masa untuk menseterika baju dan tudung ketika punya masa lapang seperti waktu petang atau tengah malam sebelum tidur. Halaqah atau taklim bukanlah dilakukan setiap malam. Ziarah dan silaturrahim juga tidak perlu dilakukan setiap petang. Buatlah jadual yang sesuai dengan loading kerja dakwah dan studi kita. Jika tidak sempat untuk membasuh baju, carilah hari dalam seminggu untuk membasuh baju menggunakan mesin basuh yang disediakan. Kemaslah katil, meja dan rak buku sebelum melangkahkan kaki keluar ke kuliah. Jadikanlah bilik kita sentiasa kemas semasa ketiadaan kita.
Semoga dengan qudwah sedikit yang kita tonjolkan ini, ramai objek dakwah di luar sana tidak ragu-ragu untuk menerima dakwah kita.
Islam itu cantik dan indah.
Janganlah merosakkan kecantikan islam hanya kerana kita tidak menjaga kekemasan diri.
Seorang dai'e jika dalamannya cantik, luaran juga cantik.
p/s: Cantik bukan erti kata rupa.
Gambar: Google Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

01 di johor bahru - Google Blog Search

01 di johor bahru - Google Blog Search


Perkhidmatan Katering <b>di Johor Bahru</b> | Rasa Mewah Catering

Posted: 24 Mar 2011 12:00 AM PDT

Rasa Mewah Catering memberikan perkhidmatan katering di sekitar Johor Bahru | Nusajaya | Pontian | Senai | Kempas | Seri Alam | Kulai | Skudai | Tiram | Kota Tinggi | Masai | Pasir Gudang | Gelang Patah | Kluang | Desaru | Kuantan | JB |
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Ahmad Dhani Bakal Beraksi Dengan MahaDewa <b>Di</b> JB

Posted: 29 Jul 2011 05:00 AM PDT

berita | Tempatan

SUBANG, 29 JULAI 2011: Syarikat penerbangang FireFly bakal membawakan anda dalam sebuah konsert rock November ini.

MahaDewa Live in Johor Bahru akan berlangsung pada 19 November 2011 di Stadium Larkin Johor Bahru (yang dahulunya dikenali sebagai Stadium Tan Sri Dato Haji Hassan Yunos) bermula jam 8 malam.

MahaDewa, merupakan spin-off dari kumpulan Dewa 19 yang merupakan salah satu kumpulan rock paling sukses di Indonesia. Diterajui Ahmad Dhani yang merupakan bekas ketua kumpulan Dewa 19, MahaDewa merupakan projek terbaru Dhani selepas meninggalkan kumpulan itu.

Ketua Bahagian Pemasaran dan Komunikasi FireFly, Angelina Corrina Fernandez memberitahu, "Kami tahu bahawa kumpulan MahaDewa dan penyanyi utamanya, Ahmad Dhani mempunyai ramai peminat di sini, justeru ia menjadi satu inisiatif kepada kami untuk menganjurkan konsert ini di Malaysia. Malah kami menjangkakan konsert ini akan dihadiri 10000 penonton.

"Johor Bahru adalah sebuah bandaraya yang berhampiran Singapura dan senang diakses untuk ke Indonesia, jadi ia merupakan sebuah lokasi yang ideal untuk menarik perhatian peminat-peminat dari kedua-dua negara ini selain peminat tempatan di Johor dan seluruh Malaysia.

"Kami memilih untuk mengadakan konsert ini di Stadium Larkin kerana kemudahan penonton dari seluruh Malaysia termasuk mereka di Sabah dan Sarawak untuk ke sini. FireFly menyediakan dua penerbangan sehari dari Johor Bahru ke Kota Kinabalu serta dua penerbangan sehari juga dari Johor Bahru ke Kuching. Kami juga berhasrat mengajak pengunjung dari Singapura dan Indonesia untuk menetap lebih lama di Malaysia dan melawat beberapa tempat menarik di sini. Seperti bandaraya Johor Bahru yang menyediakan pelbagai khidmat padang golf, spa, pantai dan kepulauan yang menarik.

Atas inisiatif ini, FireFly turut melancarkan pakej FireFly Holiday yang mana termasuk tiket pergi balik, pakej menyaksikan konsert, dan menyediakan tempat tinggal untuk keselesaan pengunjung ke Johor Bahru.

Konsert ini senada dengan pelancaran laluan baru FireFly yang kini akan memperoleh akses dari Johor Bahru ke dua bandar utama di Indonesia iaitu Surabaya dan. Bandung.

FireFly akan terbang empat kali seminggu dari Johor Bahru ke Surabaya mulai 14 Ogos dan tiga kali seminggu dari Johor Bahru ke Bandung mulai 16 Ogos.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

01 di kempas - Google Blog Search

01 di kempas - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>kahang</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jun 2011 12:00 AM PDT

SEMAKMUR

Disini tempat kita berkawan

Disini tempat kita belajar

Disini tempat kita membesar

Disini tempat kita mengenal erti kehidupan

SAYANGILAH SEKOLAH KITA

SMK LKTP KAHANG TIMUR(SEMAKMUR)

 KLUANG

            SMK LKTP Kahang Timur telah dibuka dengan rasminya pada tahun 1988,  Mengandungi tiga  blok bangunan dua tingkat dan dilengkapi dengan kemudahan-kemudahan asas yang yang mencukupi.. Namun penambahan penduduk setempat pada masa itu telah mengakibatkan sekolah ini terpaksa mengalami beberapa perubahan. Pada tahun 1995, satu bangunan tiga tingkat telah siap dibina untuk menampung bilangan pelajar yang semakin meningkat. Pada tahun 2002, dua buah bangunan empat tingkat yang baru telah dibina untuk kegunaan oleh para guru dan pelajar demi kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran.

Sekolah ini terletak lebih kurang 27 km dari Bandar Kluang. Sekolah ini telah dibina di dalam sebuah kawasan perumahan Tanah Rancangan Felda Kahang Timur. Perjalanan dari Bandar Kluang ke sekolah ini memerlukan masa lebih kurang 45 minit dengan kemudahan jalan raya yang selesa. Pada masa itu, pelajar-pelajar yang bersekolah datangnya dari anak-anak penduduk setempat. iaitu dari Felda Kahang Timur sendiri , Felda Kahang Barat dan Felda Ulu Dengar. Anak-anak kakitangan dari Penjara Kampung Gajah juga ditempatkan di sekolah ini. Masa telah merubah segalanya, semakin hari semakin berkurangan bilangan pelajar di sekolah ini.  Kemungkinan kesan dari kekurangan pelajar ini akan mengubah iklim sekolah ini tidak lama lagi. Walau bagaimanan pun perjuangan sekolah ini akan tetap diteruskan, demi bangsa, agama dan tahan air.

SMK LKTP KAHANG TIMUR (SEMAKMUR)

 KLUANG

MOTO

Ilmu Sinar Hidup

SLOGAN

²SMK Kahang Timur Hebat"

Ke Arah Sekolah Felda Terbaik Negeri Johor"

PENDEKATAN

Sekolah Berkualiti

Sekolah Bermaklumat

Sekolah Penyayang

BUDAYA SEKOLAH

·         Budaya Salam

·         Budaya Terima kasih

·         Budaya berfikir

·         Budaya  Cemerlang

·         Budaya Kreatif dan inovatif

·         Budaya  Penyayang

·         Budaya  Kerja sepasukan

·         Budaya  Seronok bekerja

VISI

Sekolah Unggul Penjana Generasi Terbilang

MISI

Membangun Potensi Individu Melalui Pendidikan Berkualiti

MATLAMAT

1.    Mempunyai barisan peminpin pengurusan pendidikan yang berintegriti

2.    Mempunyai sumber manusia yang berkualiti dari segi keilmuan, kemahiran dan sahsiah

3.    Melahirkan insan berkualiti yang dapat memenuhio keperluan global

4.    Mencapai prestasi cemerlang dalam pentafsiran dan penilaian

5.    Mempunyai kemudahan pendidikan yang berkualiti

6.    Mempunyai sistem pengurusan yang cekap dan berkesan

OBJEKTIF SEKOLAH

1.Bidang Kurikulum Tahun 2011

·         Memperolehi kelulusan 100% dalam SPM dengan GPS 5.1 dan kelulusan 70% dalam PMR dengan GPS 2.58

·         Mencapai kelulusan 100% SPM di dalam 8 matapelajaran Bahasa Melayu, Seni Visual, Rekacipta, MPV, Sains Pertanian, Fizik, Kimia dan Biologi.

·         Mencapai kelulusan 100% PMR dalam 3 mata pelajaran Bahasa Melayu, Kemahiran Hidup dan Geografi.

·         3 orang pelajar mendapat A di dalam semua mata pelajaran SPM dan 10 orang pelajar dalam PMR.

2.Bidang Kokurikulum Tahun 2011

·         Menjuarai  10 pertandingan di peringkat Daerah Kluang iaitu softbol L18, softbol P18, Bola Baling L18, Bola Baling P18, Bola Jaring P15,Kawad kaki kadet Koreksional lelaki dan Perempuan,Kawad Basah kadet Bomba serta Balapan dan Padang.

·         Sekurang-kurangnya mencapai tempat ke tiga di dalam 2 acara di pertandingan peringkat Negeri Johor iaitu softbol L18 dan Bola Baling L18.

3.Sahsiah dan disiplin pelajar

·         Peratus kes salahlaku pelajar tidak melebihi 1%.

·          Peratus kedatangan pelajar tidak kurang daripada 95%.

·         Tiada kes jenayah di kalangan pelajar.

4.Pengurusan

·         Meningkatkan kualiti pengurusan melalui Program Perkembangan Staf sebanyak  7 hari  setahun.

·         Program bersama komuniti sebanyak 3 kali setahun.

·         Penggunaan ICT dalam semua aspek secara maksimum.

·         Pengurusan kewangan tanpa berteguran.

5.Iklim Sekolah

·   Persekitaran sekolah yang ceria dan kondusif.

·   PPS digunakan secara maksimum.

·   Bilik Khas yang berinformasi dan ceria.

·   Persekitaran sekolah yang selamat.

·   Keceriaan bilik darjah.

6.Budaya Sekolah

·   Solat Hajat,Tazkirah dan Bacaan Yasin berselang pada setiap hari Jumaat

·   Bacaan doa sebelum dan selepas P&P.

·   Budaya membaca awal pagi

·   Azan waktu Zohor

7.Memenangi Anugerah Kualiti

·         Anugerah Kualiti (3 kategori) di peringkat daerah atau  negeri.

1.       Pengurusan Kepimpinan

2.       Pengurusan Kewangan

3.       Peperiksaan PMR & SPM

PIAGAM PELANGGAN

Bahawa kami pendidik dan kakitangan SMK LKTP Kahang Timur dengan penuh tekad dan keazaman, berikrar dan berjanji akan memberikan khidmat yang terbaik dalam bidang tugas kami bagi menepati matlamat dan tujuan pelanggan kami dengan:

1.       Memastikan proses pengajaran dan pembelajaran dijalankan dengan berkesan mulai hari pertama

persekolahan.

2.       Sentiasa berusaha melaksanakan tugas mendidik dan memenuhi keperluan pelajar dengan penitisan ilmu, kasih sayang, keseronokan, kebebasan dan survival.

3.       Sentiasa berusaha ke arah kecemerlangan dalam bidang kurikulum, kokurikulum, disiplin, sahsiah, keselamatan dan keceriaan.

4.  Memperkembangkan potensi dalam semua bidang.

5.  Mewujudkan iklim sekolah yang kondusif

6.  Sentiasa bersedia dan menerima pendapat, cadangan dan teguran membina daripada semua pihak untuk menambahbaik prestasi perkhidmatan dan kecemerlangan dalam semua bidang.

7.   Sentiasa bersedia membimbing pelajar untuk hidup bersatupadu dan mempraktiskan budaya ilmu,celik

           sains dan teknologi serta  kreatif dan inovatif.

8.    Memastikan layanan kaunter yang mesra dan cekap dengan waktu menunggu tidak melebihi tempoh masa 10 minit.

9.       Sentiasa bekerjasama dan memberikan layanan yang baik dan mesra kepada penjaga dan komuniti setempa serta sentiasa peka dan responsif kepada kehendak dan keperluan mereka.

10.                Hubungi sekolah melalui :

No . Telefon          -  07-7866661

No.  Fax                 -  07-7867349

Alamat laman web- http//www.smkkt.com

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

01 di kahang - Google Blog Search

01 di kahang - Google Blog Search


Make It Simple: Akhwat Selekeh??? | Kelab Nisa&#39; <b>Gelang Patah</b>

Posted: 11 Aug 2011 08:01 PM PDT

http://nisagp.blogspot.com/2011/08/akhwat-selekeh.html
Dari jauh, nampak seorang bertudung labuh memegang mushaf al-Qurannya bersama beg disandang ke belakang. Nampak seperti langkahnya cepat untuk ke kuliah. Tudungnya mengerbang ke sana ke mari. Nampak kedutan di kain tudungnya yang langsung tidak sepadan dengan baju yang dipakai. Entah berapa minggu tudung itu tidak berbasuh. Hentakannya kasar ketika menaiki tangga kuliah. Stoking hitamnya yang sudah lama tidak ditukar terselak.
Seusai habis kuliah lewat jam 4 petang, segera dia meluru ke biliknya di aras 3. Dilemparkan beg sandangnya dan segera dia merebahkan diri ke katil yang dipenuhi baju-baju yang tidak berlipat. Penat. Di hujung katil, kelihatan bakul yang dipenuhi baju-baju yang tidak berbasuh selama 2 minggu menambahkan lagi haruman busuk di biliknya. Buku-buku pula berselerakan di atas meja. Biliknya betul-betul bersepah.
Sibuk adalah alasan utamanya apabila ditanya tentang kekemasan bilik. Pagi hingga petang ke kuliah. Selepas itu pula ziarah dan silaturrahim bersama mad'u dan akhwat. Malamnya pula kalau bukan study group atau assignment, ada halaqah atau taklim. Hampir setiap hari rutinnya sebegitu. Masa yang diperuntukkan untuk menseterika baju/tudung, membasuh baju dan menyusun buku serta menjaga kekemasan diri seolah-olah tiada.
Inikah nilai diri bagi seseorang telah ditarbiyah sedangkan tarbiyah mengajar kita untuk menunjukkan qudwah yang baik kepada orang sekeliling?
Adakah tugas dakwah menjadi alasan utama bagi seorang akhwat untuk tidak menjaga kekemasan diri dan sekitarnya?
Seorang akhwat perlu menjaga setiap apa yang dipakainya dan menjaga kekemasan luaran dan dalaman. Jangan kita hanya menjaga kekemasan dalaman sahaja tanpa memikirkan soal luaran. Pandangan pertama objek dakwah pada seorang da'ie adalah luarannya dan itulah perkara pertama yang membuat mereka tertarik minat pada kita.
Kekemasan luaran adalah menjaga kekemasan serta kebersihan pakaian dan bagaimana cara kita mengelolakan harta benda kita. Ia melibatkan banyak perkara namun distresskan pada sesetengah perkara khususnya seterika/ kebersihan/ kesepadanan tudung, baju dan stoking disamping kekemasan bilik.
Berapa ramaikah akhwat yang tidak basuh tudung, stoking dan handsocknya selama berminggu-minggu?
Berapa ramaikah akhwat yang malas seterika tudung dan baju kurungnya untuk keluar?
Berapa ramaikah akhwat yang memakai tudung tidak sepadan dengan warna baju?
Berapa ramai akhwat yang biliknya sentiasa bersepah apabila akhwat lain datang ziarah?
Kalau tiada, ini satu keputusan yang bagus. Namun kalau masih ada berperilaku sebegini, ayuh ubahlah diri. Kita ini akhwat. Kita mesti lagi faham dan arif soal kebersihan dan kekemasan. Jangan sampai kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. Orang memandang puak yang bertudung labuh ini sebagai satu puak. Jika, salah seorang kita merosakkan imej mereka yang bertudung labuh, maka seluruhnya akan terkena.
Salah faham 'kekemasan vs tabarruj'
Mungkin ada juga yang akan beralasan, kami ini tidak mahu bertabrruj. Kami akan berkemas-kemas hanya di depan suami sahaja. Jadi, tidak ada gunanya kami berkemas-kemas apabila keluar!
Tabarruj itu terang-terangan salah. Namun menjaga kekemasan diri, pakaian dan barang peribadi itu tidak salah.
Saya faham, akhwat tidak mahu berkemas-kemas apabila keluar rumah kerana ditakuti dipandang oleh bukan mahram. Namun, perlukah sampai tidak mengambil kira soal kekemasan untuk tidak dipandang?
Adakah perlu sampai nampak selekeh di hadapan khalayak ramai? Adakah sampai tidak perlu menseterika tudung, membasuh tudung dan menukarnya mengikut kesesuaian warna, tidak mandi, tidak memakai deodorant/bedak dan sebagainya?
Janganlah begitu duhai akhwat fillah. Kita sememangnya menjaga diri kita daripada gangguan dan pandangan lelaki, namun tidaklah perlu sebegitu ekstremis. Kita mesti mengambil kira soal pandangan objek dakwah/mad'u pada kita juga. Kita perlu menunjukkan qudwah yang baik kepada mereka. Mereka itu sentiasa melihat setiap gerak geri kita dan cara kita berpakaian.
Penutup: Selekeh itu bukan akhwat
Akhwat bukan selekeh. Selekeh itu bukan sikap akhwat. Semoga kita sama-sama perbaiki diri kita. Bukan dalaman sahaja. Tapi luaran juga.
Ambillah masa untuk menseterika baju dan tudung ketika punya masa lapang seperti waktu petang atau tengah malam sebelum tidur. Halaqah atau taklim bukanlah dilakukan setiap malam. Ziarah dan silaturrahim juga tidak perlu dilakukan setiap petang. Buatlah jadual yang sesuai dengan loading kerja dakwah dan studi kita. Jika tidak sempat untuk membasuh baju, carilah hari dalam seminggu untuk membasuh baju menggunakan mesin basuh yang disediakan. Kemaslah katil, meja dan rak buku sebelum melangkahkan kaki keluar ke kuliah. Jadikanlah bilik kita sentiasa kemas semasa ketiadaan kita.
Semoga dengan qudwah sedikit yang kita tonjolkan ini, ramai objek dakwah di luar sana tidak ragu-ragu untuk menerima dakwah kita.
Islam itu cantik dan indah.
Janganlah merosakkan kecantikan islam hanya kerana kita tidak menjaga kekemasan diri.
Seorang dai'e jika dalamannya cantik, luaran juga cantik.
p/s: Cantik bukan erti kata rupa.
Gambar: Google Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

01 di stulang - Google Blog Search

01 di stulang - Google Blog Search


Pemadam WangsaMAJU: 2 ANAK ANGGOTA POLIS DIHUKUM <b>...</b>

Posted: 03 Aug 2011 06:41 PM PDT


Dalam kejadian tersebut, dadah tersebut diselitkan di bahagian pinggang masing-masing dipercayai untuk diseludup ke Indonesia melalui terminal feri di Stulang Laut.

Hakim Samsudin Hassan memutuskan demikian terhadap Abang Firdaus Abang Jemain, 24, dan Allison Anak Isa, 23, yang berasal dari Sarawak setelah mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes melampaui keraguan yang munasabah.

Kedua-duanya disabitkan bersalah mengedar methamphetamine masing-masing seberat 666 gram dan 681.8 gram di Terminal Feri The Zon Stulang Laut di sini pada pukul 9 pagi, 14 Julai 2009.

Pendakwaan dikemukakan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Mohd. Azlan Shah mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 39B(2) akta sama yang memperuntukkan hukuman mati mandatori.

Dalam penghakimannya, Samsudin berkata, kedua-dua tertuduh disabitkan dengan kesalahan itu setelah keterangan pembelaan mereka gagal menafikan pemilikan dadah tersebut serta pengedaran dadah yang diikat pada tubuh mereka.

''Jumlah dadah yang dibawa juga adalah besar dan bukan untuk kegunaan sendiri tetapi bagi tujuan pengedaran. Hanya satu hukuman bagi kesalahan ini iaitu hukuman gantung sampai mati,'' katanya.

Kedua-dua tertuduh yang memakai baju kemeja putih dengan masing-masing berseluar biru dan hitam kelihatan tenang semasa hukuman dibacakan, namun air mata Abang Firdaus dan Allison kelihatan bergenangan ketika menoleh ke arah ahli keluarga mereka.

Beberapa anggota keluarga tertuduh yang duduk di galeri awam turut kelihatan menitiskan air mata, malah ada yang terus melangkah keluar dari mahkamah.

Kedua-dua tertuduh diwakili peguam bela, Roy Anak Gingkoi dan dan A. Vasudevan.

Mengikut fakta kes, ketika ditahan Abang Firdaus yang merupakan pekerja kilang memiliki lima paket besar dadah jenis methamphetamine seberat 666 gram manakala Allison seorang penganggur memiliki dadah seberat 681.8 gram yang diselit di bahagian pinggang mereka.

Allison Anak Isa (depan) dan Abang Firdaus Abang Jemain dijatuhi hukuman gantung sampai mati oleh Mahkamah Tinggi Johor Bahru, semalam.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

01 di batu pahat - Google Blog Search

01 di batu pahat - Google Blog Search


KELAB GREENBOC: Najwa Ditemui <b>Di Batu Pahat</b> Johor, Ikut Lelaki <b>...</b>

Posted: 11 Aug 2011 06:10 PM PDT

Kampar: Misteri kehilangan gadis berusia 17 tahun sejak seminggu lalu akhirnya terjawab selepas mangsa ditemui dalam keadaan 'bingung' di satu lokasi kira-kira 400 kilometer (km) dari rumahnya, kelmarin.

Seri Najwa Ferda Hasan yang didakwa diculik seorang lelaki menaiki skuter merah ketika dalam perjalanan ke sekolah pada 4 Ogos lalu, ditemui bersama seorang lelaki berusia 19 tahun kira-kira jam 9 malam kelmarin di Air Hitam, Batu Pahat, Johor.

Lebih pelik, mangsa difahamkan ditemui ketika sedang membeli makanan ringan bersama dengan 'penculiknya' di kawasan pekan berkenaan.

Mangsa kemudian dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kampar di sini, untuk dipertemukan kembali dengan ahli keluarganya kira-kira jam 1.30 tengah hari semalam.

Ibu mangsa, Seri Wangi Mokhtar, 42, bersyukur ke hadrat Ilahi berikutan anaknya itu ditemui semula dalam keadaan selamat.

"Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pihak polis dan media dalam usaha mencari anak saya sehingga berjaya ditemui. Saya anggap kejadian ini satu dugaan daripada Tuhan pada bulan Ramadan.

"Saya reda menghadapinya kerana dugaan ini tidak akan diberikan kepada insan yang lemah. Ia mengajar kami sekeluarga supaya lebih tabah dan mempunyai hikmah di sebaliknya," katanya.

Difahamkan Najwa dipujuk lelaki berkenaan untuk melarikan diri dari rumah sebelum dibawa ke Johor atas sebab-sebab tertentu.

Ditanya sama ada dia ingin mengambil tindakan terhadap teman lelaki anaknya, Seri Wangi menyerahkan siasatan dan tindakan selanjutnya kepada pihak polis.

"Saya enggan memberi sebarang komen mengenai perkara itu dan minta diberikan masa kepada kami untuk berbincang. "Perkara paling penting Najwa ditemui selamat. Insya-Allah kami akan mengadakan kenduri doa selamat dan berharap ia adalah dugaan pertama dan terakhirnya seumpamanya dihadapi keluarga kami," kata Seri Wangi yang juga ibu tunggal.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Superintendan Abdul Aziz Salleh berkata, siasatan mendapati kes kehilangan mangsa bukan disebabkan diculik.

"Mangsa ditemui di Air Hitam, Batu Pahat, Johor malam semalam (kelmarin) dalam keadaan selamat dan siasatan mendapati, mangsa bukan diculik tapi mengikut rakan lelakinya. Seorang suspek lelaki kini ditahan bagi membantu siasatan," katanya. -hm

Ulasan GB

Tengok tu, gara-gara penangan facebook, seorang gadis remaja sanggup tinggalkan keluarga di Ipoh Perak naik motor ikut jantan sampai Batu Pahat.

Hebat. BEWARE & BECAREFUL!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

My Sweet Moments: Domino&#39;s Pizza <b>di Batu Pahat</b>

Posted: 31 Jul 2011 07:15 PM PDTBaru tau Domino's Pizza dah buka di Batu Pahat. Maksudnya sekarang dah ada pilihan la instead of Pizza Hut. Memula cam tak caya gak, biar betul ada Domino's Pizza ni..Ini antara favourite aku gak..:) Serius kawasan rumah mak aku tu dah macam kawasan bandar baru dah. Semua pun ada kat situ..Kat situlah ada Mcd, ada Prima Moda, ada Carrefour, Parkson, Gulatis, MBO Cinemas, Sekolah Convent, Hospital Pantai..Segala-galanya la..Masjid besar pun tak jauh dari kawasan rumah mak gak..Batu Pahat semakin maju eh..bagus, bagus..

So, pada yang berminat dan suka Domino's Pizza ni, aku bagi alamatnya;
Kalau tak jumpa gak, korang guna je GPS ok..hehe..Kalau tak tau Domino's Pizza dan apa menu pizzanya, jom nengok kat sini
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

01 di permas jaya - Google Blog Search

01 di permas jaya - Google Blog Search


UMNO Online - Susur Akar YB <b>Parit Sulong</b> Bantu Fakir Miskin

Posted: 26 May 2010 09:30 PM PDT

Kategori Sana Sini

Susur Akar YB Parit Sulong Bantu Fakir Miskin

BATU PAHAT 26 Mei – Program Menyusur Akar Ahli Parlimen Parit Sulong terus menyusur ke segenap kampung, mencari dan mengenal pasti mereka yang memerlukan bantuan terutama golongan daif dan fakir miskin.

Ahli Parlimen Parit Sulong, Datuk Noraini Ahmad berkata, program berkenaan tidak akan terus berlanjutan kerana beliau akan sentiasa memantau apa sahaja yang dilaporkan kepada Pusat Khidmat Parlimen Parit Sulong tanpa mengira siapa.

''Saya akan pastikan warga emas, orang kurang upaya, warga miskin dan mereka yang benar-benar memerlukan bantuan di Parlimen Parit Sulong ini akan terbela sewajarnya," katanya.

Baru-baru ini, mereka menyusur akar di kawasan UMNO 3 Serumpun iaitu Kampung Padang Sari, Parit Awang, Parit Salam dan Parit Lapis Batu Puteh, Simpang Lima dan meninjau kehidupan 10 penduduk yang daif, warga emas dan miskin serta orang kurang upaya (OKU) yang terlantar dan memerlukan perhatian.

Turut serta dalam program itu ialah ketua kampung, ketua UMNO cawangan, wakil dari Jabatan Kebajikan Masyarat (JKM), Pejabat Agama (Baitulmal) daerah, Ketua Pegawai Eksekutif Hospital Putra Batu Pahat (HPBP), seorang doktor pakar serta beberapa jururawat dari HPBP.

Menurut Noraini, sejak bergelar Ahli Parlimen, beliau sentiasa meluangkan masa untuk mendekati masyarakat yang benar-benar memerlukan bantuan dengan kerjasama semua ketua cawangan, ketua kampung dan penghulu.

Setakat ini, katanya, banyak masalah dapat diselesaikan dan ia memberi impak positif kepada masyarakat di Parlimen Parit Sulong kerana mereka boleh meluahkan masalah secara terus kepada wakil rakyat.

Secara tidak langsung katanya, program itu juga dapat mengeratkan silaturahim antara pemimpin dan masyarakat. Justeru itu, apa sahaja masalah yang mereka hadapi dapat dikenal pasti dengan lebih dekat lagi.

''Apabila wakil rakyat turun padang, ahli masyarakat yang memerlukan bantuan terasa diri mereka diberi perhatian dan dalam beberapa siri menyusur akar yang saya pergi didapati ramai antara mereka tidak tahu cara untuk mendapatkan bantuan," ujarnya.

Pada siri menyusur akar kali ini, Utusan Malaysia berpeluang mengikuti program berkenaan dan pelbagai masalah yang dihadapi oleh warga emas serta orang miskin dapat dikenal pasti. – Utusan Malaysia/MediaUMNO

Berita Bertarikh 27 May 2010 Pada 12:30 PM

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

ads