ads

Jumaat, 13 April 2012

01 di tampoi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di tampoi - Google Blog Search


Aien Not Alien: Pengalaman <b>Di Tampoi</b> 2 (Akhir)

Posted: 12 Apr 2012 07:50 PM PDT



SAMBUNGAN ENTRI LEPAS.....Hari Kedua :-

  • Aktiviti Public Speaking bermula seawal 0830AM. This time dah set dalam otak "Jangan bawa nota!!" duduk menanti tibanya giliran memang terseksa. Tiba giliran aku terus kedepan dan Alhamdulillah berjaya buat dengan baik selama 5 minit yang diberikan untuk ber-Public Speaking bagai. Masa habis terus muka legaaaa tak ingat...hahaha~
Kepada Liyaa Mf dan Lea Isnawi jawapannya ialah KENA BERUCAP 2X sebab Bahasa Melayu (Hari Pertama Pengucapan Awam) dan Bahasa Inggeris (2nd Day Public Speaking). Banyakkan bercakap kurangkan berdiam diri semasa LDK akan menonjolkan kita dikalangan ratusan calon dimata Pegawai Penilaian.
  • Selesai Public Speaking terus ke Aktiviti Persediaan Kerja Sosial dan selepas Zohor aktiviti Kerja Sosial berjalan selama 2 Jam dimana semua calon akan bekerjasama dengan Klien. Masa ni memang seronok sangat-sangat sebab diberi peluang mendekati para Klien dengan lebih dekat dan menyelami hati budi mereka. Terbit rasa insaf mengenangkan mereka-mereka yang telah tersilap langkah tersalah percaturan sehingga terjebak dalam kancah penyalahgunaan dadah. 
Input tambahan yang aku perolehi sepanjang Aktiviti Kerja Sosial kebanyakkan daripada Klien menjadi penagih berulang adalah disebabkan faktor persekitaran dan juga tanggapan negatif segelintir masyarakat, mereka ada kemahuan untuk berubah namun seringkali kalah dek layanan dan kata-kata nista yang dilemparkan. AKU BENCI ORANG YANG BERLAGAK SUCI DAN SUKA MENGHINA ORANG LAIN. Sepatutnya perlu ada semangat "Ubah diri sendiri agar mampu mengubah orang lain." Tapi aku tahu itu semua hanya angan-angan semata, sukar untuk mengikis persepsi manusia dalam sesetengah perkara. >Mengeluh<
  • Selesai Kerja Sosial semua calon kena buat Laporan Bertulis dan menyerahkan Borang Kehadiran Aktiviti sebelum bersurai.
  • Sebelah malam aku tak keluar kemana-mana sebab penat dan hanya menonton ABPBH 2012 dan packing barang-barang sebab keesokkan pagi nak kena kejar bas 0800 AM balik Melaka. 
Sekian sahaja perkongsian Pengalaman Di Tampoi. Tunggu result dan kalau dapat Alhamdulillah memang ini rezeki yang diberikan Allah S.W.T dan kalau tak dapat aku akan jadikan Pengalaman Di Tampoi sebagai sebuah pengalaman paling berharga dikalangan pengalaman-pengalaman berharga aku yang lain. Hidup harus sentiasa optimis dimana aku dah berusaha semampu yang boleh dan sekarang tiba masa bertawakal sepenuh jiwa. JUMPA LAGI. 

01 di parit yani - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit yani - Google Blog Search


Kelompok 6 : PENERAPAN DELIVERY BAGGAGE SERVICE <b>DI</b> <b>...</b>

Posted: 13 Apr 2012 06:44 AM PDT

PENERAPAN DELIVERY BAGGAGE SERVICE DI BANDARA INTERNASIONAL SOEKARNO-HATTA

ANALISIS KUALITATIF HASIL SURVEY

 

KETUA          : NABILA RACHMADINA (224-109-332)

ANGGOTA    : FIFI SHOFIYAH (224-109-005)

                        DYANA NATALIA (224-109-103)

                        FITRIA CHANDRA (224-109-269)

Pada minggu ke 6 kelompok kami akan menganalisis hasil survey online dengan judul "Penerapan Delivery Baggage Service di Bandara Soekarno-Hatta" secara kualitatif. Kelompok kami memiliki 20 pernyataan dalam kuesioner, tapi untuk minggu ini kami mengambil sebagian (10 pernyataan) hasil kuesioner kami untuk dianalisis dan sebagian lagi akan dibahas pada tugas berikutnya (tugas minggu ke 7). Pada penelitian survey terdapat 266 responden yang meliputi usia, pekerjaan, dan range pendapatan yang bersedia mengisi kuesioner online kami dalam waktu kurang lebih 3 minggu. Berikut analisisnya :

Analisis hasil survey

JAMBI nese: Kerupuk Jambi Masih Kalah Bersaing Dengan <b>...</b>

Posted: 13 Apr 2012 09:14 AM PDT

 
SUMBER daya laut yang melimpah membuat Kabupaten Tanjung Jabung Barat terkenal sebagai penghasil aneka makanan hasil olahan laut. Salah satunya adalah kerupuk udang. Secara tradisional, hampir setiap rumah tangga di desa pinggir pantai membuat kerupuk ini.
Keistimewaan kerupuk udang keluaran Tungkal adalah rasa ikannya yang kental.
"Kalau kerupuk daerah lain campuran tepungnya sangat banyak, kalau kerupuk buatan kami perbandingan ikan dan tepungnya hampir sama," jelas Acin, seorang pemilik usaha kerupuk di Tungkal.
Usaha ini digelutinya hampir 5 tahun dengan produksi bulanan mencapai 200 kg. Sebenarnya dia dan istrinya siap untuk meningkatkan produksi kerupuk tapi pemasarannya belum ada.
Kerupuk buatannya secara rutin dikirim ke Jambi, ditampung seorang pembeli yang kemudian menggorengnya untuk dipasarkan di supermarket dan toserba di ibukota Jambiprovinsi tersebut.
Kerupuk buatan Acin di jual Rp. 50 ribu per kg. Selain kerupuk dengan ukuran selebar setengah telapak tangan, mereka juga membuat kerupuk kayu api. Pengeringan kerupuk masih menggunakan sinar matahari meski di tempat usahanya yang merupakan fasilitas dari Dinas Perikanan Tanjab Barat di TPI Parit 7 Kuala Tungkal, Tanjab Barat tersedia oven.
"Oven hanya dipakai kalau musim penghujan. Kami tak mau tergantung kepada oven karena susah memperoleh bahan bakar gas di sini," jelasnya.
Sampai saat ini tidak ada masalah yang ditemui dalam proses produksi karena bahan mentah, tenaga kerja dan ketersediaan cahaya matahari sangat mendukung. Namun untuk pemasaran, mereka harus bersabar.
"Pemasaran kami baru sampai ke Jambi. Kalau ke luar agak sulit karena harus bersaing dengan kerupuk Sidoarjo Jawa Timur yang harganya lebih murah. Tapi kalau dibandingkan rasanya, kerupuk kami lebih enak karena ikannya lebih banyak dan bebas bahan pengewet," papar Acin.
Untuk konsumen yang tahu kelebihan kerupuk tungkal, pastilah akan memilih membeli kerupuk ini. Tapi kalau pertimbangannya harga, tentu lain lagi ceritanya.

di negeri johor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri johor - Google Blog Search


DIANTARA DESTINASI MENARIK <b>DI NEGERI JOHOR</b>

Posted: 10 Apr 2012 03:22 AM PDT

Disini saya sertakan senarai destinasi-destinasi yang menarik di negeri Johor untuk rujukan  pembaca.

  • Air Papan (pantai), Mersing
  • Ayer Hitam – Bandar Persinggahan bagi mereka yang dalam perjalanan dari Johor Bahru ke KL atau sebaliknya. Selain makanan ia terkenal kerana seramik. Aw Pottery terletak di sini.
  • Batu Layar- Pantai tempat bermandi manda.
  • Crocodile World, Teluk Sengat, Desaru – Terletak 20 minit perjalanan dari Kota Tinggi, antara tarikan pelancong ke Desaru.
  • Desaru – Pantai peranginan
  • Taman Negara Endau-Rompin – terletak berdekan pekan Endau dan bersempadan dengan daerah Rompin di Pahang.
  • Gunung Arong – Hutan simpan dalam daerah Mersing, antara tarikan pelancong yang gemarkan keindahan alam semulajadi di Mersing.
  • Gunung Belumut – Hutan rekreasi Gunung Berlumut antara tempat menarik di Kluang
  • Gunung Lambak – Juga dalam daerah Kluang terletak kira-kira 5 kilometer dari pekan Kluang. Penginapan dikenali sebagai Gunung Lambak Eco Resort terdapat di sini.
  • Gunung Ledang – Gunung yang kaya dengan kisah misteri seperti nenek kebayan terletak berdekatan Tangkak dan Sagil dan bersempadan dengan Melaka. Juga dikenali sebagai Mount Ophir.
  • Gunung Panti – Terletak tidak jauh dari Kampung Lukut ia berketinggian 1498 kaki.
  • Gunung Pulai – Setinggi 2147 kaki terletak dalam daerah Pontian.
  • Kota Johor Lama, Kota Tinggi.- Juga dikenali sebagai Teluk Sengat
  • Kahang Organic Rice Eco Farm – Satu-satunya tempat penanaman padi yang diiktiraf organik di Malaysia
  • Kelip-kelip di Kota Tinggi
  • Legoland - Mula dibuka pada tahun 2012, terletak di Nusajaya. Ia merupakan tempat permainan dan hiburan bertemakan lego
  • Kukup – kawasan perikanan di daerah Pontian
  • Orchid Valley di Jalan Pontian-Kukup.
  • Parit Jawa – antara pekan utama di daerah Muar. Terkenal dengan makanan laut segar.
  • Pantai Penyabong di Endau
  • Pulau Babi Besar, Mersing
  • Pulau Sibu – Untuk kesini melalu jeti Tanjong Leman. Terkenal dengan aktiviti skuba diving
  • Pulau Tinggi – Juga dari Tanjung Leman (dalam daerah Mersing, 72 kilometer ke selatan pekan Mersing)
  • Pulau Tioman – Antara pulau popular di Malaysia, terdapat sebuah lapangan terbang domestik di sini.
  •  Tanjung Balau- Pantai tempat bermandi dan berkelah, terdapat juga Muzium Nelayan disini.
  • Teluk Mahkota – juga dikenali sebagai Jason Bay terletak di Sedili kira-kira 28 kilometer dari pekan Kota Tinggi.
  • Tanjung Piai – Kawasan paling selatan di Asia, disini letaknya Taman Negara Tanjung Piai (hutan paya bakau)
  • ZenXin Organic Park – Jalan Batu Pahat, Kluang Johor.


Jika anda ada destinasi menarik yang masih belum tersenarai disini sila tuliskan di ruangan komen di bawah.. TQ

01 di labis - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di labis - Google Blog Search


Liza & Zainudin @ <b>Labis</b>, Segamat | Saifudin Photography

Posted: 30 Mar 2012 08:23 AM PDT

Pada 10 dan 11 Mac yang lalu kami telah pun di hire menjadi official photographer untuk majlis perkahwinan Liza dan zainudin. Majlis bertempat di Taman Mewah, Labis, Segamat Johor. Coverage yang diberikan adalah untuk majlis pertunangan, akad nikah, outdoor, malam berinai, berzanji, bersanding dan potong kek. Walaupun sangat meletihkan tetapi kami berasa gembira penat lelah kami di balas dengan senyuman dan layanan keluarga pengantin. Kebetulan tak jauh dari surau, ia memudahkan kami untuk berehat, solat dan mandi. Sebenarnya ini kali kedua zainudin memanggil kami. Tahun lepas kami cover untuk majlis perkahwinan kakak beliau. Sila klik di sini untuk melihat post kami mengenai kakak belia di sini http://photography.saifdesign.com/zalinafelda-redong-segamat/ dan update mengenai design Custom album di sini http://photography.saifdesign.com/preview-design-custom-album-zalina/

Biasalah, jika hasil kerja kita memuaskan pasti orang akan cari kita lagi di masa hadapan. Apa pun alhamdulillah.. sedikit gambar untuk dikongsikan.

Untuk tempahan dan pertanyaan sila hubungi 017-7149632

01 di kluang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di kluang - Google Blog Search


Kek perkahwinan untuk Jas dan Anidah <b>di Kluang</b>,Johor. | Ija&#39;s <b>...</b>

Posted: 19 Mar 2012 02:04 AM PDT

 3 tiers steam butter cream..Berbual dengan seorang customer..Kak cream  ni keras sikit yea..Oww..tidak!! cream ni nampak mcm keras tapi tekstur dia lagi halus sebab kita dah masak.Masuk plak kisah wedding customer tu satu tika dulu..Masa saya wedding kak pakai fresh cream..Tengah bersanding tukang buat kek tu dtg ..Dik tolong potong kek cepat sikit ya nanti keknya rosak..Tercengang-cengang pengantin..Cepat2 tukar baju potong kek..Moralnya disini kek wedding walau fresh cream tu sedap jangan lah pakai fresh cream..Cuaca kat malaysia ni bukannya bersalji..Panas...Makeup pun cair lagikan pulak fresh cream.

Kadangkala ada yang mintak kek itu ini..yg  tak sesuai untuk wedding cake kerana pada saya kek wedding kena tahan lasak,tahan panas,jika nak kek sedap2,fresh cream ,,cheese dsb,,makanlah time birthday ka..suka2 ker..time wedding pastikan anda memilih kek yang tahan dan tahan panas..lasak..Itulah  pandangan saya tentang wedding cake..Kenapa saya memilih steam butter cream..berjam2 duduk diluar steady  tahan panas...cantik ,sedap,,Nak lagi tahan pilih la fondant boleh dipegang2 badan keknya..Tapi harga mahal sikit la..

Nampak mcm senang jer buat bunga ros tu yea..Tp bila sendiri buat masya-allah..Pipe buang..pipe buang sampai lenguh2 jari jemari yang halus dan mulus tu..Kena buat selalu .Jika tidak lupalah skill yang ada..

01 di kulai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di kulai - Google Blog Search


Nurul Ain & Mohd Khairil @ <b>Labis</b>, Segamat » Saifudin Photography <b>...</b>

Posted: 12 Apr 2012 06:30 AM PDT

Sebelum saya bertolak ke KLIA menghantar ibu mentua yang akan menunaikan ibadah umrah eloklah saya update dulu blog ni. Majlis perkahwinan Nurul Ain & Mohd Khairil telah berlangsung di Labis. Dekat betul dengan rumah pasangan Liza & Zainudin yang saya shoot pada bulan lepas. Majlis telah diserikan dengan hujan lebat. Nothing much i can do. Semua ketentuan dari Allah SWT. Reda saja hujan kami pergi panjat bukit untuk shoot outdoor. Memang niat saya nak return tempat saya shoot Liza & Zainudin. Tempat ni bagi saya memang best. Ok, sedikit gambar tak seberapa untuk di Share.

 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved