ads

Ahad, 27 Oktober 2013

01 di gelang patah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di gelang patah - Google Blog Search


Pemilihan Naib Ketua Pemuda UMNO: Azwan menang <b>di Gelang</b> <b>...</b>

Posted: 22 Oct 2013 09:31 PM PDT

JOHOR BAHRU – Ketua Pemuda UMNO Perak, Khairul Azwan Harun secara tidak rasmi menang jawatan Naib Ketua Pemuda UMNO Pusat selepas menang pada proses pemilihan semula jawatan itu di Gelang Patah, Johor dan Sabak Bernam, Selangor.

Dalam pemilihan di Gelang Patah, Khairul Azwan memperoleh 96 undi manakala lawannya, Jamawi Jaafar iaitu Ketua Pemuda UMNO Bahagian Tenom menerima 61 undi.

Keputusan itu diumumkan oleh Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan UMNO, Tan Sri Azmi Khalid pada pukul 11 pagi.

Dalam saingan di Sabak Bernam, Khairul Azwan meraih 161 undi manakala Jamawi, 69 undi.

Keputusan itu diumumkan secara rasmi oleh Pengerusi Mesyuarat Pergerakan Pemuda UMNO Sabak Bernam, Shaharuddin Amir Ajil.

Pemilihan di Sabak Bernam itu menyaksikan seramai 248 perwakilan pemuda daripada 54 cawangan UMNO bahagian itu.

Jamawi Jaafar (kiri) dan Khairul Azwan Harun.

Jamawi Jaafar (kiri) dan Khairul Azwan Harun.

Satu lagi bahagian iaitu Pemuda UMNO Bachok, Kelantan akan mengadakan proses pemilihan semula pada esok.

Pemilihan semula itu diadakan ekoran kedudukan Jamawi dan Khairul Azwan selaku Ketua Pemuda UMNO Perak terikat apabila masing-masing menerima 73 undi.

01 di tampoi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di tampoi - Google Blog Search


Merayau cari bahan rendang <b>di</b> KIP Mart <b>Tampoi</b> | mknace unlimited <b>...</b>

Posted: 06 Sep 2013 12:00 AM PDT


Merayau cari bahan rendang di KIP Mart Tampoi. Rabu lepas, mama ada pesan belikan bahan untuk dia buat rendang ayam. Buat pot luck jugak kat sekolah. Siap bagi list tuh. So, habih kije; merayau ke kip mart cari bahan. Tapi sebab aku tak larat nak merayau cari banyak banyak barang; so, beli 4 benda ja yang tadak kat gelang patah. So, bila sampai rumah keluar semula untuk lengkapkan resipi. Read on...

Sempat senap lagi sebelum bergerak. BTW, hari ni aku parking luar sebab ada jamuan raya kan. tempat aku dah di book untuk kambing panggang tuh. Semalam parking dalam panaih wehhh... ari ni aku parking bawah pokok nooo...

Sempat senap masa rehat tadi. Suka ambience kaler dia. aku dah memang photog yang tak suka pakai flash dan depends on available light. cuma kena lebih banyak brush up selepas bertukar ke sistem baru nih.. bukan dslr lagi no, camera cap ayam yang ada fungsi dslr aje

dah sampai... beli yang ringan ringan dulu... beli santan. tanya apasal tak nama santan khamis. gelak ja brader ni bila aku kata dia kupas nyok khamis ja kot

beli ayam dulu pasai aku ada masalah beso... nanti aku cerita apa masalah aku nooo... ayam 4 ekor, bebeso, dia kasi aku RM78 hengget... taruk ajela..

sesambil tu biasalah.. senap menyenap.. daging jadi mangsa pertama

pastu ikan

pastu sayur

pastu brader pilih ikan

pastu brader juai ikan

pastu pengunjung kip mart pun kena

brader ni pun kena

tokei ni pun kena..

sayur kena lagi

akak pilih sayur pun kena. ni menunjukkan betapa lama brader ayam tu potong 16 ayam dia yang seramai 4 ekor tu. nak kata aku laju menyenap dan memfokus pun boleh la jugak kan

bahan terakhir... ni ler halia dan lengkuas yang di cari tu. apa masalah aku? aku tak kenai antara lengkuas ngan kunyit.. wakakaka... bingai tul la. nak kata nama sayur, ikan; ingat aku tau ka.. pasai bukan aku makan pun. aku tau benda yang aku makan ja... eheehehe.. sib baik ada pakcik google pada kamera aku nih...

gelak beso adik ni.. kunyit ngan lengkuas pun tak kenai. eleh, jaga kedai sayur leh la.. cer aku dok layan sayur hari hari. mesti terer nyer...

balik. jengjalan gp. order tomyam untuk dinner

jengjalan cari otromen... tak habih habih si budak kecik tu

habih semua aku senap

sampai vietnam jalan pun kena senap

sempat fi sk nusantara, nak beli kaler pensel. bukan kat sekolah, tapi kedai depan dia

senap menyenap lagi

uncle motor ni tak toleh sini la pulak

abam gerai sedang bersiap

zoooooooooommm

cung tuh

seronok ler pulak pakai kamera nih

last picas sebelum kelik rumah. dah maghrib dah wehhh...


01 di johor bahru - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di johor bahru - Google Blog Search


Tempat makan <b>di Johor Bahru</b>- Restoran Agus Taman Universiti <b>...</b>

Posted: 15 Oct 2013 06:30 PM PDT

Tempat makan di Johor Bahru, yakni Restoran Agus ni masih lagi melonjak ke atas dalam senarai tempat makan paling happening di Johor Bahru , dan juga  antara yang happening,  sedangkan restoran lain-lain dah pun bungkus macam Restoran Safiah, Restoran Noor, Warung Safiah, Restoran Suwang Sangworno meninggalkan pesaingnya iaitu Restoran Ayub Taman U yang masih bertahan?

Meh kita baca lagi keramahan 'Floor Manager' dan juga Cashier, jejaka dari Indonesia yang memang cukup kami 'respect' kerana kerajinan dan senyuman , memastikan order makanan sampai ke meja kami dan Krew J2C2 ya. baca lagi..pada repost FB kami Johor Bahru Di Hatiku..baca lagi..

di negeri johor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :- di negeri johor - Google Blog Search

di negeri johor - Google Blog Search


Program Taman Kekal Pengeluaran Makanan <b>di negeri Johor</b> <b>...</b>

Posted: 15 Oct 2013 08:39 PM PDT

Kenyataan Media oleh Timbalan Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP dan Ahli Parlimen Kulai, Teo Nie Ching pada Oktober 14, 2013 mengenai Laporan Ketua Audit Negara 2012 & program Taman Kekal Pengeluaran Makanan:

Selepas pelaksanaan sejak 2000, Laporan Ketua Audit Negara tahun 2012 (LKAN) mendapati secara keseluruhannya program Taman Kekal Pengeluaran Makanan di negeri Johor adalah kurang memuaskan.

Kelemahan yang ditemui adalah seperti di bawah:

1. Jabatan Pertanian Negeri Johor menyasarkan pendapatan bersih sekurang-kurangnya RM3,000 sebulan bagi setiap peserta TKPM.

Tetapi setakat tahun 2012, analisis Audit mendapati hanya 34.5% peserta telah memperoleh purata pendapatan bersih antara RM3,288 hingga RM22,266 sebulan. Manakala baki 65.5% tidak mencapai pendapatan disasarkan kerana memperoleh antara RM229 hingga RM2,922 sebulan.

2. Setiap peserta TKPM sepatutnya mengusahakan tanaman sayuran keluasan minimum 2 hektar atau buah-buahan minimum 5 hektar. Akan tetapi terdapat peserta yang mendapat tanah tanaman melebihi keluasan minimum (contohnya, TKPM Ulu Tiram berkeluasan 43.7 hektar tetapi hanya terdapat 3 peserta) dan terdapat peserta yang mendapat tanah tanaman kurang daripada keluasan minimum (contohnya, 15 peserta berkebun di TKPM Lepau yang hanya berkeluasan 15.5 hektar tanah tanaman dan 3 peserta bertanam di TKPM Fertigasi Pagoh yang berkeluasan 1.5 hektar tanah tanaman).

3. Walaupun,peruntukan berjumlah RM4.38 juta telah diluluskan oleh Kerajaan Persekutuan sejak tahun 2010 hingga 2012 untuk membiayai kemudahan dan infrastruktur asas, lawatan Audit mendapati 21.6% lot tanaman tidak diusahakan dan disenggarakan.

4. Objektif utama program TKPM adalah untuk memastikan bekalan makanan yang berkualiti dan selamat dimakan. Tetapi semakan Audit mendapati sebanyak 35% sampel tanaman sayur-sayuran dan buah-buahan telah melanggar peraturan penggunaan racun makhluk perosak. Sehingga bulan Disember 2012, tiada peserta berjaya memperoleh pensijilan Skim Amalan Ladang Baik Malaysia (SALM) kerana peserta belum mencapai piawaian yang ditetapkan oleh Jabatan Pertanian Malaysia

5. Jabatan Pertanian mengambil masa sehingga 32 bulan untuk menyingkir peserta-peserta yang tidak menunjukkan minat untuk mengusahakan projek manakala urusan pengambilan peserta baru bagi menggantikan peserta yang digugurkan atau menarik diri dari menyertai program TKPM juga lewat dilaksanakan. Keadaan ini telah mengakibatkan lot tanaman telah dibiarkan tanpa peserta antara 4 hingga melebihi 24 bulan.

6. Kos penyelenggaraan yang ditetapkan adalah RM120 sehektar setahun. Sewa tahunan sebanyak RM500 sehektar setahun dikenakan mulai tahun ketiga. Semakan Audit terhadap kutipan sewa mendapati prestasi kutipan kos penyelenggaran dan sewa adalah rendah iaitu antara 4.3% hingga 37.7%.

Semakan Audit selanjutnya mendapati sejumlah RM40,845 atau 19.6% bayaran kos penyelenggaraan dan sewa tahunan telah dikutip manakala sejumlah RM167,501 atau 80.4% masih lagi tertunggak sehingga kini.

Seperti yang didapati oleh Audit, antara faktor yang menyebabkan kegagalan TKPM adalah sikap peserta yang kurang komited dan produktif. Saya ingin menggesa Jabatan Pertanian supaya memilih peserta-peserta yang memang berminat dalam pertanian untuk memastikan peruntukan dan kemudahan yang disediakan dapat digunakan sepenuhnya bagi mencapai objektif TKPM.

Selain daripada itu, jurang pendapatan bersih antara peserta TKPM adalah sangat besar. Ada yang hanya memperoleh RM229 sebulan, tetapi ada juga peserta yang memperoleh melebihi RM20,000 sebulan. TKPM juga harus menperjelaskan kenapa ada peserta yang mendapat tanah tanaman yang melebihi 14 hektar tetapi ada juga peserta yang hanya mendapat 0.5 hektar. Jabatan Pertanian mestilah menjelaskan samada program ini telah dilaksanakan dengan adil ataupun hanya segelintir kroni yang memperoleh manfaat daripada program ini.

Untuk mereka yang memperoleh pendapatan bersih melebihi RM20,000 sebulan, soalannya adalah samada mereka masih berlayak untuk menyertai program TKPM dan terus menikmati sewaan lot tanah dan kos penyelenggaraan yang begitu rendah.

PAS Dakwa Projek Lagun Puteri Rugikan <b>Johor</b> - MyNewsHub

Posted: 21 Oct 2013 09:24 PM PDT


KUALA LUMPUR – Dewan Pemuda PAS (DPP) Johor mendakwa Projek Lagun Puteri di negeri itu merugikan rakyat serta kerajaan Johor dan cuma menguntungkan syarikat pemaju projek tersebut.

Ketua DPP Johor, Suhaizan Kaiat mendakwa, projek itu menyebabkan kerajaan Johor terpaksa mengurniakan tanah strategik seluas 154.272 ekar di negeri itu kepada pemaju projek itu iaitu Danga Bay Sdn. Bhd. (DBSB).

"Kerajaan negeri tidak cukup dana untuk membangunkan projek ini maka terpaksa mengurniakan tanah itu kepada DBSB.

"DBSB kemudiannya mengubah pelan asal Lagun Puteri tanpa kelulusan kerajaan menyebabkan kos meningkat RM29.84 juta dan terpaksa ditanggung kerajaan negeri.

"Oleh kerana kerajaan negeri tidak cukup dana maka mengurniakan 14.522 ekar lagi tanah di Danga Bay kepada DBSB. Nilai tanah adalah RM49.45 juta," dakwanya melalui satu kenyataan media hari ini.

Suhaizan seterusnya mendakwa, kerajaan Johor sepatutnya tidak membiarkan tanah itu terlepas kepada pihak pemaju kerana ia merupakan hak rakyat.

Justeru, beliau menyifatkan situasi yang berlaku itu seolah-olah menunjukkan kerajaan negeri dibuli oleh syarikat pemaju tersebut. – mynewshub.my

PAS Dakwa Projek Lagun Puteri Rugikan Johorhttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/10/Suhaizan-Kaiat.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/10/Suhaizan-Kaiat-150x150.jpgMyNewsHub Terkini,

KUALA LUMPUR - Dewan Pemuda PAS (DPP) Johor mendakwa Projek Lagun Puteri di negeri itu merugikan rakyat serta kerajaan Johor dan cuma menguntungkan syarikat pemaju projek tersebut. Ketua DPP Johor, Suhaizan Kaiat mendakwa, projek itu menyebabkan kerajaan Johor terpaksa mengurniakan tanah strategik seluas 154.272 ekar di negeri itu kepada pemaju...

<p style="text-align: justify;">KUALA LUMPUR - Dewan Pemuda PAS (DPP) Johor mendakwa Projek Lagun Puteri di negeri itu merugikan rakyat serta kerajaan Johor dan cuma menguntungkan syarikat pemaju projek tersebut.</p> <p style="text-align: justify;">Ketua DPP Johor, Suhaizan Kaiat mendakwa, projek itu menyebabkan kerajaan Johor terpaksa mengurniakan tanah strategik seluas 154.272 ekar di negeri itu kepada pemaju projek itu iaitu Danga Bay Sdn. Bhd. (DBSB).</p> <p style="text-align: justify;">"Kerajaan negeri tidak cukup dana untuk membangunkan projek ini maka terpaksa mengurniakan tanah itu kepada DBSB.</p> <p style="text-align: justify;">"DBSB kemudiannya mengubah pelan asal Lagun Puteri tanpa kelulusan kerajaan menyebabkan kos meningkat RM29.84 juta dan terpaksa ditanggung kerajaan negeri.</p> <p style="text-align: justify;">"Oleh kerana kerajaan negeri tidak cukup dana maka mengurniakan 14.522 ekar lagi tanah di Danga Bay kepada DBSB. Nilai tanah adalah RM49.45 juta," dakwanya melalui satu kenyataan media hari ini.</p> <p style="text-align: justify;">Suhaizan seterusnya mendakwa, kerajaan Johor sepatutnya tidak membiarkan tanah itu terlepas kepada pihak pemaju kerana ia merupakan hak rakyat.</p> <p style="text-align: justify;">Justeru, beliau menyifatkan situasi yang berlaku itu seolah-olah menunjukkan kerajaan negeri dibuli oleh syarikat pemaju tersebut. - mynewshub.my</p>

Ular Sawa Telan Budak Kat Johor – Sape Gatal Mulakan Cita Ni?http://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/10/telan-budak.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/10/telan-budak-150x150.jpgMyNewsHub myHangatUtama,,,

Malam tadi... ada isu yang trending di media sosial negara ini. Kali ini kecoh kononnya ada seorang kanak-kanak empat tahun ditelan seekor ular sawa di sebuah Felda di Masai, Johor. Soalnya..... hanya sekeping gambar seperti di atas yang tersebar sebagai bukti kononnya ada kes seumpama itu. Tak tahulah apa kebenarannya... tapi penulis...

Malam tadi... ada isu yang trending di media sosial negara ini. Kali ini kecoh kononnya ada seorang kanak-kanak empat tahun ditelan seekor ular sawa di sebuah Felda di Masai, Johor. Soalnya..... hanya sekeping gambar seperti di atas yang tersebar sebagai bukti kononnya ada kes seumpama itu. Tak tahulah apa kebenarannya... tapi penulis agak yakin kes itu tidak betul. Perbincangan dengan rakan-rakan followers Twitter Mynewshub juga gagal memperlihatkan sebarang petunjuk kepada kebenaran kejadian itu. Siap ada komen di Twitter ...<strong>"aku dah tengok gambar ni semalam...apasal baru hari ni dia makan".</strong> Dan kalau benar, sudah tentu lebih banyak gambar dan berita kejadian kecoh di semua media-media utama di negara ini malam tadi lagi. Malah, kalau melibatkan manusia ditelan ular...media-media asing pun akan berlumba-lumba melaporkan kejadian berkenaan. Ini kerana ia memiliki nilai berita human interest yang tinggi kepada sesiapa sahaja di mana jua. Disebabkan berita itu hampir pasti tidak betul...maka soalnya kini...siapa yang gatal tangan sebarkan gambar dengan berita seumpama itu mula-mula sekali? Dapat faedah apa? <strong>(Kalau berita ni betul... penulis perlu cari jalan untuk cover malu esok... tapi 99.99 peratus rasanya ini temberang...)</strong>

01 di stulang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di stulang - Google Blog Search


BLOG JOHOR: 01 <b>di stulang</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Oct 2013 11:34 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di stulang</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Sep 2013 11:05 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di stulang</b> - Google Blog Search

Posted: 31 Aug 2013 11:18 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di stulang</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Jul 2013 11:09 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di stulang</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jun 2013 11:06 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di stulang</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Apr 2013 11:47 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di stulang</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Mar 2013 11:21 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Tempat menarik <b>di</b> Johor Bahru – Pantai <b>Stulang</b> Laut | Makan <b>...</b>

Posted: 25 Nov 2012 04:15 PM PST

tempat-menarik-johor bahru-pantai-stulangTempat menarik di JohorBahru ni bukannya susah nak dicari lokasinya, jika anda rajin bertanya penduduk tempatan pastinya anda akan tersua dengan Pantai Stulang ni walaupun keindahan pemandangan dan landskapnya kelihatan biasa-biasa sahaja, ia merupakan salah satu tempat bersiar-siar dan jalan-jalan yang mendapat perhatian dan kunjungan penduduk tempatan Johor Bahru. Mana lagi ada sebuah bandaraya yang mempunyai pantai berpasir seperti ni?

Pantai ini ramai dikunjungi terutamanya pada waktu sebelah petang dan di hujung-hujung minggu ataupun hari kelepasan am. Tempat yang menarik di Johor Bahru ini terletak berhampiran dengan kompleks imigresen dan kastam Johor Bahru yang lama setelah kompleks baru yang lebih canggih dan besar didirikan berhampiran Bukit Cagar.

Pantai Stulang ini juga terletak berhampiran dengan penginapan hotel-hotel seperti Grand Blue Wave Hotel(4 star), Suria City Hotel(3star) dan juga Zone Regency Hotel(3 star). Yang menariknya tentang Zone ni ialah ia juga terletak di dalam satu kompleks bangunan Pusat Membeli-Belah Zone Bebas Cukai . Jadi bagi anda yang bercadang nak shopping kat sini dan berhajat membeli coklat-coklat bebas cukai ,jangan miss peluang ni, singgahlah ke Kompleks Bebas Cukai Zone ni! Ia juga mengandungi Kompleks Imigresen Kastam Dan Jeti Laut (CIQ) ke Singapura, Batam-Tanjung Pinang-Indonesia dan lain-lain destinasi luar negara mengikut jalan laut.

Selain itu Pantai Stulang ini juga menjadi tempat menarik di Johor Bahru untuk dikunjungi kerana kedekatannya dengan Medan Selera Stulang yang terletak bersebelahan sahaja dengan Zone Bebas Cukai , Stulang. Pada waktu malam anda boleh bersiar-siar di sepanjang Pantai Stulang yang terletak juga selari dengan Jalan Stulang Laut . Kalau nak menikmati pemandangan malam di Stulang datanglah ke sini, lagi best jika anda ambil peluang untuk makan-makan dulu di Medan Selera Stulang ni sebelum jalan-jalan di waktu malam, ruang pejalan kakinya juga disinari lampu-lampu . Dari sini anda juga boleh memerhatikan cahaya-cahaya lampu bandaraya kota Singapura di seberang selat sana.

Satu lagi perkara yang menjadikan Stulang Laut ni tempat menarik di Johor Bahru untuk dikunjungi ialah pada bulan-bulan tertentu terdapatnya acara-acara temasya air atau event peringkat tempatan, kebangsaan atau antarabangsa yang dianjurkan di sini. kat sini pernah diadakan pertandingan International Speed Boat, water scooter, pertandingan memancing ,sukaneka air dan lain-lain lagi. Kalau nak tahu lanjut lagi fasal event atau temasya air kat Stulang laut ni bolehlah ke website Majlis Bandaraya Johor Bahru atau ke Johor Tourism

Walaupun air di sini taklah berapa bersih untuk bermandi-manda, kita masih boleh lihat anak-anak kecil bermandi-manda di sini pada waktu petang dan dihujung-hujung minggu. Skala kerbersihan air yang Krew Jalan2cuti2 bagi ialah 2 daripada 5!! Jadi bagi anda yang ada anak berkulit agak sensitif , nasihat kami ialah jauhkanlah diri daripada bermandi-manda kat sini. Kalau setakat nak meranduk-randuk air tepian pantai tu mungkin boleh dan pasti tak akan menyebabkan apa-apa mudarat.

Tak lupa juga bagi anda yang mencari makan tengahari dengan harga yang berpatutan (harga biasa-biasa) jangan lupa singgah ke Warung Batu yang menyediakan masakan Nasi Padang (lauk kari memang best!),Asam Pedas dan sayur-sayur ulam-ulaman kampung segar yang diletakkan dalam penyejuk air batu agar kekal segar . Lokasinya berhampiran persimpangan 4 lampu isyarat bersebelahan Imigresen Kastam lama dan juga berhampiran Suria City Hotel.

Satu lagi yang menjadikan Stulang Laut tempat menarik di Johor Bahru ialah terdapatnya jeti persendirian milik keluarga DiRaja Sultan Johor. Di sini anda akan dapat melihat bot-bot layar milik kerabat DiRaja Johor dilabuhkan di sini… Lokasinya di tepi pantai berhadapan dengan Foon Yew High School.

Itulah dia serba sedikti tentang Stulang Laut yang dapat Krew Jalan2cuti2 bawakan setakat ni. Jika anda berkunjung ke Johor Bahru dan nak cari tempat untuk meluangkan masa atau menghilangkan kebosanan datanglah ke Pantai Stulang yang bersejarah ni..

Tips J2C2: kalau ke sini jangan miss Pusat Membeli -belah Zone Bebas Cukai

01 di endau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di endau - Google Blog Search


BLOG JOHOR: 01 <b>di endau</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Oct 2013 09:24 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di endau</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Oct 2013 09:03 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di endau</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Sep 2013 09:26 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di endau</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Sep 2013 09:23 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di endau</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Sep 2013 09:38 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Taman Negara <b>Endau</b> Rompin | DrPlaces

Posted: 18 Jan 2006 07:45 AM PST

Taman Negeri Endau Rompin merupakan salah satu daripada sebilangan kecil hutan hujan tropika tanah pamah di Malaysia. Terletaknya di legeh Sungai Endau dan Sungai Rompin di Johor bersempadan dengan Pahang, kawasan ini yang seluas 50,000 hektar (500 kilometer persegi) dianggar berumur sekitar 250 juta tahun.

Pelbagai jenis tumbuhan yang unik terdapat di sini seperti keruing, meranti, paku-pakis, periuk kera dan orkid hutan. Pada sekitar 1985, satu ekspedisi sains menemui 25 spesies tumbuhan yang baru.

Di Taman Negara Endau-Rompin juga terdapat banyak hidupan liar seperti harimau, gajah dan babi hutan serta bilangan badak sumbu Sumatera yang terbesar di dunia. Spesies tempatan yang lain termasuk binturung (bear cat) dan Ungka Tangan Putih (white handed gibbon) yang merupakan spesies mawas yang tunggal di kawasan ini. Di sini juga terdapat pelbagai jenis serangga dan burung yang jarang ditemui di tempat lain.

Terdapat juga banyak air terjun dan denai kecil di Taman Negeri ini. Air Terjun Buaya Sangkut dengan ketinggian 120 meter merupakan kawasan air terjun yang paling cantik. Ia ada lima tingkat dan mampu mengalirkan empat perpuluhan lima juta liter air seminit.

Kawasan ini juga penuh dengan mitos dan legenda dan telah menjadi sebuah kawasan rekreasi dan pelancongan yang mashyur di Malaysia. Ramai pelancong gemar menjejaki hutan ini, khususnya di habitat puak Jakun di mana mereka dapat mendengar cerita-cerita mitos hutan yang terpesona. Taman ini juga memberikan wawasan bernilai tentang budaya orang asli yang unik, teknik ketakatan serta kemahiran pemburuan dan pengesanan haiwan.

Perkhemahan merupakan penginapan yang paling popular. Terdapatnya empat tapak perkhemahan yang dapat menampung kira-kira 300 ratus orang, yakni di Kuala Jasin, Batu Hampar, Upeh Guling dan Kuala Marong. Pada waktu sekarang, Taman ini tengah merancang untuk memberikan lebih kemudahan kepada pelancong selaras dengan matlamat untuk membentukkan taman negara ini sebagai destinasi pelancong yang utama.

Taman Negeri Endau-Rompin ditutup semasa musim hujan dari November sehingga Mac. Memancing ikan tidak dibenarkan pada musim ikan bertelur dari September hingga Oktober.

Cara ke sana

Perjalanan ke Taman Negeri Endau-Rompin bermula dari Kampung Peta, iaitu sebuah perkampungan orang Hulu. Dari Kampung Peta, pelancong boleh menaiki bot kecil selama 40 minit untuk sampai ke kawasan perkhemahan Kuala Jasin. Dari sini, mereka perlu berjalan kaki kira-kira enam jam untuk sampai ke kawasan Air Terjun Buaya Sangkut.

Attractions

masalah lembu berkeliaran <b>di</b> jalan mersing dan <b>endau</b> tiada <b>...</b>

Posted: 12 Jul 2013 04:53 PM PDT

1.Masalah lembu2 berkeliaran di sesetengah jalan di mersing dan endau tiada kesudahannya hahahaha..lembu2 ni ada lesen memandu sepertimana tuan2 lembu ni bekali..ni aku jumpa time nak pergi membuat satu siasatan kes kemalangan kat kampung teluk lipat endau :)
2.Situasi sebeginilah yang menyebabkan ramai kalangan pekerja yang menunggang motorsikal tercium kaki atau badan lembu di atas jalan raya..sudahnya aku jugak yang kena siasat kemalangan tersebut..nasihat aku selain berhati2 dengan lori yang agak banyak mengunakan laluan mersing/endau/jalan haji arifin/kamu juga perlu sentiasa berhati hati dengan kemunculan rombongan lembu2 yang bebas berkeliaran..banyak geng kes kemalangan melibatkan lembu2 di kawasan ni..tak caya taip je lah kat google belambak hangpa jumpa :)

Kenangan <b>di Endau</b>-Bersama Guru Alias,Yahya dan Aziz

Posted: 26 Feb 2013 07:13 PM PST

[unable to retrieve full-text content]ANDAI ROBOH KOTA MELAKA. PAPAN DI JAWA KAMI DIRIKAN. BUAH PUKUL LIAN PADUKA. SEKALI MARA DIUNDUR JANGAN. Tuesday, 26 February 2013. Kenangan di Endau-Bersama Guru Alias,Yahya dan Aziz ...

01 di plentong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di plentong - Google Blog Search


Perkhidmatan Catering <b>Di Plentong</b>,Johor. - sajian ibunda enterprise

Posted: 14 Apr 2013 09:31 PM PDT


Catering Sajian Ibunda Enterprise di Dewan Serbaguna Taman Plentong Baru..

 Dibawah ini disertakan beberapa menu pilihan keluarga mempelai....
 


01 di parit jawa - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit jawa - Google Blog Search


BLOG JOHOR: 01 <b>di parit jawa</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Oct 2013 03:09 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di parit jawa</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Oct 2013 03:08 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di parit jawa</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Sep 2013 03:27 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di parit jawa</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Sep 2013 03:15 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

acuila: Suatu pagi <b>di Parit Jawa</b>...

Posted: 19 Mar 2013 04:54 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]2013 (22). ▻ August (1). ▻ June (3). ▻ May (4). ▻ April (1). ▽ March (12). Mersing 2012 · Geng Lawatan SKKM - Terengganu 2012 · I miss this moment! Love! 3 bulan di SK Parit No.5 · Kedah 2012 · Comeiii jugakkk!!!! comei ...

burung botak pantai leka <b>parit jawa</b> - Saya Dan Kamera Saya

Posted: 15 Aug 2013 05:31 PM PDT

.

.

.

.

Petang-petang Raya

Panas wehhh kat Muar petang-petang raya hari tuu..

Dah tak panas .. kami ke pantai..

Kau ada..

Raya kat pantai ..?

Kami ke Pantai Leka , Parit Jawa

Muara untuk mudik sampan nelayan Parit Jawa

Kenapa panggil Pantai Leka..

Dulu-dulu cantik pantai ni..

Leka mereka kat sini..

Sekarang …

Pantai bakau sebenarnya kat sini

Bila surut.. hambik kau .. nampak semua selut .. akar bakau .. sampah sarap ..

1.

.

Pernah dengar tentang Burung Botak Parit Jawa ?

Parit Jawa merupakan antara destinasi persinggahan dalam penghijrahan burung-burung dari seluruh dunia pada setiap tahun, termasuk spesis Burung Botak yang amat terkenal

Nama glamernya .. Lesser Adjutant (Leptoptilos javanicus)

Ketika berjalan di tanah, ia memiliki langkah berbaris macam askar … sebab itulah dipanggil "adjutant"

IMG_8902.

.

.

Ramai jugak pencinta dan pemerhati burung migrasi yang datang ke sini dengan segala bagai kamera dan teropong untuk Burung Botak ini

IMG_8903.

.

.

Perkampungan dan pelabuhan nelayan

Ikan segar-segar

Hujung minggu ikan mahal sikit kat sini

Sebab anak-anak balik dari bandar .. mak-mak ramai cari ikan udang sotong kat sini nak masakkan anak-anak..

2.

.

.

3.

.

.

7.

.

.

IMG_8882.

.

.

Ni lah pesen dia kalau ambik gambar sekarang..

Haishhhh …..

20130816-074050

.

.

.

Aiskrim seringgit satu di Pantai Leka

IMG_8894.

.

.

Kami memanjat Menara Tinjau itu..

Ada curahan hati..

Gatal sangat tangan tu nyonteng sana sini

Mak Bapak tak ajar eh..?

20130816-074023

.

.

Senja kat sini tak secantik di Tanjung Emas

Masih cantik tapi.

20130816-074108

.

.

.

Pagi sebelum nya…

Pasar Parit Jawa

Dah berjaman saya tak ke pasar basah

Pasar Besar Muar jem… ramai benor nak ke pasar

Maka kami ke sini pagi tu..

20130816-073846.

.

.

Ada putu piring warna kuning

Yang tak kedekut … gula melakanya seketul-seketul besar!!

20130816-074001.

.

Gambar Raya sekeluarga sedondon tak pernahnya ada yang semenggah dan cukup sekeluarga

Ini lah gambar masa raya saya ..

.

.

.

.

BLOG JOHOR: 01 <b>di parit jawa</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Oct 2013 03:05 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di parit jawa</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Oct 2013 03:31 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di parit jawa</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Sep 2013 03:30 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di parit jawa</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Sep 2013 03:32 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG JOHOR: 01 <b>di parit jawa</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Sep 2013 03:16 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

acuila: Suatu pagi <b>di Parit Jawa</b>...

Posted: 19 Mar 2013 04:54 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]2013 (22). ▻ August (1). ▻ June (3). ▻ May (4). ▻ April (1). ▽ March (12). Mersing 2012 · Geng Lawatan SKKM - Terengganu 2012 · I miss this moment! Love! 3 bulan di SK Parit No.5 · Kedah 2012 · Comeiii jugakkk!!!! comei ...

pekena asam pedas <b>di parit jawa</b> muar - warna-warni kehidupanku

Posted: 19 Nov 2012 05:30 PM PST

sambung lagi ye...sampai aje pekan Parit Jawa , terus singgah ke medan selera Parit Jawa  . kebetulan kami semua mmg belum makan apa-apa lagi utk lunch , so bila dah sampai Muar , mmg terbaek arr nak isi perut yg tengah keroncong ni .

kat medan selera ni , makanan utama adalah masak asam pedas . ada pelbagai jenis ikan dan ikan-ikan ni semua mmg fresh semuanya . mana tak freshnya , dihadapan medan selera ni , adalah  jetty nelayan...nelayan balik dari mengail , mmg ikan-ikan tu terus aje masuk periuk masak asam pedas . makan kat situ , dah la sedap , view pun cantik utk sejukkan mata memandang .

hari tu , au singgah di kedai No 1 , kedai Mak Pon namanya , kami pekena masak asam pedas ikan sembilang ( fuhh...mmg feveret aku tu )  , telur dadar dan kicap manis cap udang aje...3 kombinasi yg terbaek kalau korang mkn asam pedas...klu nak tau betapa kicknya , cuba la buat?!

selesai  makan , kami tak balik ke rumah , terus ke bandar Muar utk amik baju yg siap ditempah...ala , baju basahan ke opis aje...pas tu , terus makan lagik utk dinner pulak....mmm...giler punya makan bila dok kampung ni..huhuhuhu


asam pedas ikan sembilang...best dan sedap!!

veiw di hadapan kedai...deretan bot-bot nelayan di Parit Jawa ,Muar
parking depan kedai coz dah lapar sgt dah gamaknya...
 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved