ads

Rabu, 1 Februari 2012

01 di kota tinggi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di kota tinggi - Google Blog Search


Sebentar <b>Di Kota Tinggi</b>

Posted: 21 Jan 2012 07:40 AM PST

Bila bermula sahaja cuti panjang, perkara pertama yang telah dirancang tentunya balik ke kampung! 

Namun begitu selain daripada rancangan balik ke kampung, ada beberapa jemputan majlis perkahwinan yang perlu dihadiri. Hari ini kami ke Bandar Kota Tinggi untuk menghadiri satu majlis perkahwinan. Jemputan dari  seorang rakan lama.

Memang sudah agak lama tidak ke Bandar Kota Tinggi. Kalau diikutkan sudah lebih 10 tahun Saya tidak ke sana. Jadi gambaran yang ada dalam pemikiran Saya tentunya tidak sama dengan gambaran sebenar.

Banyak perubahan yang telah berlaku di Bandar Kota Tinggi terutamanya kewujudan taman-taman baharu serta Stesen Bas Terminal Kota Tinggi yang telah beroperasi sebelum sampai ke Jambatan Kota. Disebabkan sudah banyak yang berubah, Saya beberapa kali telah tersilap jalan walaupun peta lokasi untuk ke majlis perkahwinan tersebut ada disertakan.

Full content generated by Get Full RSS.

Lapan mayat warga asing terdampar <b>di Kota Tinggi</b>

Posted: 01 Feb 2012 09:09 PM PST



KOTA TINGGI – Penduduk di Pantai Semayong dekat sini semalam tergamam apabila menemui lapan mayat lelaki warga asing terdampar tidak jauh antara satu sama lain di pantai itu.

Kesemua mayat dipercayai warga Iraq dan Afghanistan itu ditemui pada pukul 8 pagi. Mayat lapan lelaki itu merupakan antara 25 penumpang bot pancung yang karam pada kedudukan 7 batu nautika dari Teluk Semayong, Sedili pada pukul 6.30 pagi.

Selain lapan mangsa yang maut, lima lagi warga asing masih hilang manakala 12 lagi selamat.

Bot yang membawa 25 penumpang termasuk seorang tekong itu karam semasa cuba menyeludup keluar dari negara ini dan dipercayai menuju ke Batam, Indonesia untuk dijadikan lokasi transit sebelum meneruskan perjalanan ke negara lain.

Kejadian tersebut berlaku selepas bot pancung itu dipukul ombak kuat dan diburukkan lagi apabila membawa lebih penumpang.

Ketua Polis Daerah Kota Tinggi, Superintendan Che Mahazan Che Aik berkata, pihaknya menerima laporan berhubung kejadian bot karam pada pukul 8 pagi daripada penduduk tempatan yang menemui lapan mayat lelaki yang terdampar di tepi pantai Teluk Semayong di sini.

"Siasatan awal mendapati kesemua 25 warga asing itu dipercayai ingin keluar dari negara ini sebelum bot dinaiki mereka dipukul ombak dan menyebabkan karam.

"Mengikut mangsa yang selamat, tekong bot berjaya melarikan diri. Operasi mencari dan menyelamat masih diteruskan," kata beliau pada sidang akhbar di Balai Polis Tanjung Sedili di sini semalam.

Full content generated by Get Full RSS.

01 di parit sulong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit sulong - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>lok heng</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Feb 2012 09:21 PM PST

Perjumpaan dan dialog di Felda Air Tawar 4

Pak Abu pengasas Jawatankuasa Bertindak untuk Peneroka Felda Lok Heng

Hadirin di Majlis Dialog di Felda Lok Heng

Peneroka Felda Air Papan turut hadir

Sdr Zabidie Abas menjelaskan perjuangan yang dibawakan oleh Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal kepada peneroka-peneroka di Felda Lok Heng

Pak Aya, seorang veteran politik dari zaman mudanya didalam PRM, kini PKR, menjadi Setiausaha Jawatankuasa Bertindak bagi peneroka-peneroka Lok Heng

Rahman Kaimi, Ketua PKR Ranting Felda Nitar 2 mengajak peneroka Felda Bukit Batu supaya berjuang menuntut hak mereka. "Ayah kita kena tipu, kita generasi kedua kena tipu dan jangan biarkan anak kita pula ditipu oleh Felda" ujarnya semasa berucap dihadapan peneroka-peneroka Felda Bukit Batu.

Didalam lawatan saya ke Negeri Johor pada 12 dan 13hb Disember 2011 membawa saya kepada 3 rancangan Felda iaitu Felda Bukit Batu, Felda Lok Heng dan Felda Air Tawar 4 didalam 3 kawasan DUN yang berbeza.

Di kesemua rancangan Felda yang dilawati itu, Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal Negeri Johor yang dipengerusikan oleh Zulkifli Daud mengadakan 3 Majlis Dialog. Tajuk utama dialog itu adalah berkaitan dengan isu penyenaraian Felda Global Ventures ke pasaran saham dan kesannya yang akan menimpa peneroka-peneroka Felda dan juga kepada Felda.

Anak-anak muda yang menghadiri majlis-majlis dialog itu memembawakan persoalan mengenai pemansuhan Felda Plantation dan pengagihan tanah ladang di Plantation itu kepada generasi baru Felda dan penerangan mengenai Janji Buku Jingga dan Janji Palong.

Isu yang menjadi tarikan minat peneroka-peneroka yang hadir adalah mengenai isu geran tanah yang masih belum dikeluarkan walaupun mereka sudah begitu lama menjelaskan bayaran CAC termasuk premium melalui Felda; isu kegagalan Felda mengembalikan wang tanam semula yang dicarumkan oleh peneroka-peneroka sejumlah RM17,000.00; isu hutang yang begitu besar yang mereka tanggung kepada Felda, dan meminta penjelasan bahawa sesungguhnya Feldalah yang berhutang dengan mereka; dan isu saman terhadap Felda khususnya mengenai peratusan perahan KPG yang dimanipulasikan oleh Felda; dan isu saman terhadap Felda mengenai lebihan pendapatan yang tidak dikembalikan oleh Felda kepada peneroka-peneroka. Di kesemua rancangan Felda yang saya lawati itu telah ditubuhkan Jawatankuasa Bertindak bagi mengumpulkan peneroka-peneroka untuk memfailkan saman terhadap Felda.

Kecuali di Felda Bukit Batu yang mana diadakan dialog di premis Ketua PAS Cawangan, dialog di Felda Lok Heng dan Felda Air Tawar 4 diadakan di rumah ahli-ahli UMNO. Ini adalah perkembangan luar biasa dan inilah trend yang sedang melanda Negeri Johor.

Full content generated by Get Full RSS.Full content generated by Get Full RSS.

IsmailDotCom: Rombongan Hantar Pinangan Ke Felda <b>Lok Heng</b>

Posted: 29 Dec 2011 07:30 PM PST

Pada 18 Disember yang lepas, Isz dan isteri telah mengikuti rombongan meminang untuk adik Isz, Cikgu Zulkefli di Felda Lok Heng. Datang untuk merisik dan tunang. Buat simple saja, tiada hantaran. Hanya bawa 2 belah cincin dan kek.

Sempat juga kami beramah mesra bersama keluarga belah perempuan dan berkenalan dengan lebih rapat lagi. Memandangkan tinggal adik Isz yang belum kahwin lagi, memanglah risau juga. Nasib baik dapat bertemu jodoh dengan orang Johor juga. Bila dah kahwin, senang nak balik kampung masa raya nanti. 


Kak Yati (isteri abang Isz), Kak Ngah dan anaknya, Syakirin

adik Izs yang duduk di tengah-tengah ni

mak dan ayah belah perempuan






Di harap ikatan pertunangan ini akan berakhir dengan perkahwinan. Setelah selesai semua urusan, kami pula dihidangkan jamuan makanan dan sedap-sedap belaka masakannya. Alhamdulillah, kenyang....
Full content generated by Get Full RSS.

Malaysia Zoom » RM3.16j bantu peneroka

Posted: 31 Dec 2011 03:07 PM PST

KOTA TINGGI 31 Dis. – Sebanyak RM3.16 juta diagihkan kepada 874 peneroka dari empat tanah rancangan Felda dalam kawasan Kota Tinggi bagi membantu mereka dalam program Skim Insentif Tanaman Semula Sawit (SITS), di sini semalam.

Ahli Parlimen Kota Tinggi, Tan Sri Syed Hamid Albar berkata, ia boleh dianggap sebagai durian runtuh buat peneroka yang mana masing-masing mendapat RM4,000 seorang beserta bonus insentif produktiviti yang telah diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Itu belum lagi termasuk bantuan one off RM500 bagi Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) yang akan diberikan kepada mereka yang layak. Peruntukan yang disalurkan melalui Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) ini akan menjadi galakan kepada penduduk dan diharap digunakan sebaiknya.

"Apa yang kita harapkan dengan bantuan yang diberikan ini akan menjadi penaung untuk warga peneroka terus tingkatkan komitmen dan produktiviti masing-masing," katanya ketika berucap dalam majlis yang berlangsung di Dewan Serba Guna Felda Lok Heng Barat, di sini semalam.

Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sedili, Rasman Ithnain; wakil Pengurus Felda Wilayah Selatan, Saifullah Md. Nor dan Pengarah Bahagian Teknologi Maklumat dan Khidmat Korporat MPOB, Dr. Burhanuddin Abd. Salam.

Empat tanah rancangan Felda yang terlibat adalah Felda Bukit Easter, Felda Lok Heng Selatan, Felda Lok Heng Barat dan Felda Lok Heng Timur.

Sementara itu, wakil peneroka Felda Lok Heng Timur, Bakri Sahadan berkata, ini merupakan hari paling bahagia apabila menerima peruntukan tersebut.

"Walaupun sering diasak oleh penduduk kampung berkenaan perkara ini setiap kali mesyuarat diadakan, pada hari ini kami mengucapkan terima kasih kepada Datuk Seri Najib kerana memberikan peruntukan ini," katanya.

Ketua peneroka Felda Bukit Easter, Daud Kamsani pula berkata, penantian penduduk selama lima tahun akhirnya membuahkan hasil dengan pemberian tersebut dan berharap agar semua penerima akan menggunakannya dengan sebaik mungkin.

Dipetik dari Utusan Malaysia

Full content generated by Get Full RSS.

01 di bekok - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di bekok - Google Blog Search


BBQ CNY <b>di</b> Air Terjun <b>Bekok</b>, Segamat.. - DaMiA aLeESyA <b>...</b>

Posted: 26 Jan 2012 06:55 PM PST

Lokasi: Air terjun Bekok, Segamat
Jumlah kereta: 5 buah konvoy sama2
Cuti CNY tak ke mana2 pun..
Sebab sehari sebelum cuti tu baru balik dari KL kan...
Hari sabtu pulak masih kerja cam biasa..petang sabtu pun aleesya masih ada kelas muzik...
So decided gi jalan2 dekat2 jer lah senang..
Last minute punya planning...
Kul 10 pagi buat keputusan, kul 12 berkumpul kat Plaza Tol Skudai..
Ni suami2 punya kerjalah ni...ber LINE, ber WHATAPPS..
Last2 menjadi jugak planning last minute ni...
Aleesya + Ayyunie main tepi2 sungai jer...
Takkan berani diaorg ke tengah tu..
Fuhhhhh...punyalah ramai org kat situ haritu..
Kebetulan ada FAMILY DAY geng2 askar...
Sampaikan katanya jammed nak masuk kereta kat dalam tu, kena angkat kereta ramai2 kereta yang blocked jalan nak masuk ke situ...
Nasib kami baik...kami sampai dalam jam 3 petang kot..masa tu org dah beransur2 nak pulang..
Sampai hangit2 benda ni di bakar oleh para ayah..
Both Damias bawak aksesori main pasir ..
Diaorg ingat nak gi pantai agaknya..
Apa2 pun both Damias memang seronok datang sini..
Tapi berani main kat tepi2 jer lah..
Hubby2 sibuk berBBQ sambil gossip2 agaknya...hehe
Gaya si ayah menyudahkan anak mandi di sungai...
HAha....tgk ler para ayah mandikan anak2 ....siap sabun bagai lagi kat sungai tu...ekekeke
p/s: kali ke dua kami ke sini...
Full content generated by Get Full RSS.

WALIMATUL URUS 9W2BJR <b>DI BEKOK</b>, SEGAMAT (18/12/2011)

Posted: 30 Nov 2011 07:33 PM PST



Jemputan ke Majlis Perkawinan 9W2BJR (Abg Aiman) dgn isteri 9W2LYN pada 18hb Disember 2011 di Bekok, Segamat. Kehadiran di hargai. Full content generated by Get Full RSS.

WALIMATUL URUS 9W2BJR <b>DI BEKOK</b>, SEGAMAT (18 <b>...</b> - 9W2HOZ

Posted: 30 Nov 2011 07:31 PM PST



Jemputan ke Majlis Perkawinan 9W2BJR (Abg Aiman) dgn isteri 9W2LYN pada 18hb Disember 2011 di Bekok, Segamat. Kehadiran di hargai. Full content generated by Get Full RSS.

01 di tebrau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di tebrau - Google Blog Search


4fn1mf-family: Seharian <b>di Tangkak</b>.

Posted: 21 Jan 2012 04:10 AM PST

Sebelum cuti-cuti bermula kami ke Tangkak.
Dah teringin sangat nak makan pizza terbaru Golden Fortune Pizza.
Bandar Tangkak yang selalu menggoda ibu untuk shopping kain.
Nasib baik hari ni ibu tak de mood nak shopping kain pasang....
Yang paling ibu tak suka tang pizza hut ni terpaksa menunggu.
 Muka orang kelaparan........
 Farouk, peminat fanatik pizza..
Kalau makan pizza, awek comel lalu pun dia tak layan...hi.hi.hi....

 Kami order 2 jenis pizza.
Ni cheesy Lava yg paling besar.
Ha ambik, 1 dulang besar.
 dan sedulang pizza terbaru Golden Fortune ....
Orang sebelah jeling semacam je tengok kami order 2 dulang besar pizza...
Ada kami kisah..tak habis kami tapau.......
Golden Fortune Pizza sedap bagi kami berbanding Cheesy Lava yang tak kena dengan tekak kami...
Udangnya sangat rangup dan rasanya nyummy......
Menyesal pulak order cheesy lava tu......hu.hu.hu...

 Terpaksa order air lemon tea dan asam boi ni......
Alahai adik pizza, lain orang order lain dia bagi...
Nenek kebayan order 2 set pizza, dia hantar pizza je.....
Nasib baik nenek kebayan baik tau.
Yelah, Along kata budak tu kawan sebaya dia.
Nasib baik muka ensom cu.......
 Budak yang makan paling lambat.
Asyik control ayu sokmo.......
Lepas makan, kami ronda-ronda dulu.
Tapi tak delah shopping apa-apa.
Perut kenyang, hati senang......
 Ibu cuma jeling-jeling je masa lalu kat kedai kain tu.....
Fuh!!!Nasib baik tak tergoda...
Lagipun kain yang beli kt Jakel Shah Alam masih ada yang

 Farouk dah tak nak layan posing..Katanya dah kenyang...
Nak balik sebab ada appoiment dengan kawan dia.....

Pakai baju pn macam pakat-pakat je......

 Naurah pulak menyelit..
 dan akhirnya posing dekat pokok besar........
Full content generated by Get Full RSS.

BLOG JOHOR: 01 <b>di tangkak</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Feb 2012 07:39 PM PST

URL Sumber Asal :-

4fn1mf-family: Seharian <b>di Tangkak</b>.

Posted: 21 Jan 2012 04:10 AM PST

PCHBlog: Homestay Murah <b>di Tangkak</b>

Posted: 30 Oct 2011 05:59 AM PDT

Phone: 017-6673039
Location : Johor
Visit Website


$ 100.00


Anda perlukan penginapan selesa di Tangkak,Ledang dan juga Bukit Gambir?

Hotel2, Chalet2 atau penginapan lain penuh di hujung minggu?

Jangan risau, anda masih berpeluang untuk menginap di Armand Homestay di Tangkak.

Sesuai untuk keluarga bercuti atau menghadiri majlis perkahwinan,ursusan kerja atau sebagainya.

untuk maklumat lanjut klik sini

Full content generated by Get Full RSS.

ASAM PEDAS & MEE BANDUNG MUAR, <b>TANGKAK</b>, JOHOR

Posted: 24 Jan 2012 07:07 AM PST

Jangan keliru nama gerai ni dengan lokasi nye !!. Nama je Muar TAPI di TANGKAK. Gerai ni terletak di hujung medan selera bersebelahan dengan stesen bas Tangkak. Kalau saya ke Jasin untuk hantar atau ambil anak saya kat MRSM sana, pasti nye akan singgah di sini untuk makan tengah hari. Bermacam asam pedas yang ada...pari, kembong, parang, mayong dan kembong...lauk2 lain pun ada. Satu periok besar untuk setiap ikan!....tapi jangan terlewat macam saya HARI NI..... sampai kul 2ptg, tengok gambor periok tu.....dah hampir habis!...uhuk. 
Full content generated by Get Full RSS.
Full content generated by Get Full RSS.

PCHBlog: Homestay Murah <b>di Tangkak</b>

Posted: 30 Oct 2011 05:59 AM PDT

Phone: 017-6673039
Location : Johor
Visit Website


$ 100.00


Anda perlukan penginapan selesa di Tangkak,Ledang dan juga Bukit Gambir?

Hotel2, Chalet2 atau penginapan lain penuh di hujung minggu?

Jangan risau, anda masih berpeluang untuk menginap di Armand Homestay di Tangkak.

Sesuai untuk keluarga bercuti atau menghadiri majlis perkahwinan,ursusan kerja atau sebagainya.

untuk maklumat lanjut klik sini

Full content generated by Get Full RSS.

01 di tangkak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di tangkak - Google Blog Search


4fn1mf-family: Seharian <b>di Tangkak</b>.

Posted: 21 Jan 2012 04:10 AM PST

Sebelum cuti-cuti bermula kami ke Tangkak.
Dah teringin sangat nak makan pizza terbaru Golden Fortune Pizza.
Bandar Tangkak yang selalu menggoda ibu untuk shopping kain.
Nasib baik hari ni ibu tak de mood nak shopping kain pasang....
Yang paling ibu tak suka tang pizza hut ni terpaksa menunggu.
 Muka orang kelaparan........
 Farouk, peminat fanatik pizza..
Kalau makan pizza, awek comel lalu pun dia tak layan...hi.hi.hi....

 Kami order 2 jenis pizza.
Ni cheesy Lava yg paling besar.
Ha ambik, 1 dulang besar.
 dan sedulang pizza terbaru Golden Fortune ....
Orang sebelah jeling semacam je tengok kami order 2 dulang besar pizza...
Ada kami kisah..tak habis kami tapau.......
Golden Fortune Pizza sedap bagi kami berbanding Cheesy Lava yang tak kena dengan tekak kami...
Udangnya sangat rangup dan rasanya nyummy......
Menyesal pulak order cheesy lava tu......hu.hu.hu...

 Terpaksa order air lemon tea dan asam boi ni......
Alahai adik pizza, lain orang order lain dia bagi...
Nenek kebayan order 2 set pizza, dia hantar pizza je.....
Nasib baik nenek kebayan baik tau.
Yelah, Along kata budak tu kawan sebaya dia.
Nasib baik muka ensom cu.......
 Budak yang makan paling lambat.
Asyik control ayu sokmo.......
Lepas makan, kami ronda-ronda dulu.
Tapi tak delah shopping apa-apa.
Perut kenyang, hati senang......
 Ibu cuma jeling-jeling je masa lalu kat kedai kain tu.....
Fuh!!!Nasib baik tak tergoda...
Lagipun kain yang beli kt Jakel Shah Alam masih ada yang

 Farouk dah tak nak layan posing..Katanya dah kenyang...
Nak balik sebab ada appoiment dengan kawan dia.....

Pakai baju pn macam pakat-pakat je......

 Naurah pulak menyelit..
 dan akhirnya posing dekat pokok besar........
Full content generated by Get Full RSS.

PCHBlog: Homestay Murah <b>di Tangkak</b>

Posted: 30 Oct 2011 05:59 AM PDT

Phone: 017-6673039
Location : Johor
Visit Website


$ 100.00


Anda perlukan penginapan selesa di Tangkak,Ledang dan juga Bukit Gambir?

Hotel2, Chalet2 atau penginapan lain penuh di hujung minggu?

Jangan risau, anda masih berpeluang untuk menginap di Armand Homestay di Tangkak.

Sesuai untuk keluarga bercuti atau menghadiri majlis perkahwinan,ursusan kerja atau sebagainya.

untuk maklumat lanjut klik sini

Full content generated by Get Full RSS.

ASAM PEDAS & MEE BANDUNG MUAR, <b>TANGKAK</b>, JOHOR

Posted: 24 Jan 2012 07:07 AM PST

Jangan keliru nama gerai ni dengan lokasi nye !!. Nama je Muar TAPI di TANGKAK. Gerai ni terletak di hujung medan selera bersebelahan dengan stesen bas Tangkak. Kalau saya ke Jasin untuk hantar atau ambil anak saya kat MRSM sana, pasti nye akan singgah di sini untuk makan tengah hari. Bermacam asam pedas yang ada...pari, kembong, parang, mayong dan kembong...lauk2 lain pun ada. Satu periok besar untuk setiap ikan!....tapi jangan terlewat macam saya HARI NI..... sampai kul 2ptg, tengok gambor periok tu.....dah hampir habis!...uhuk. 
Full content generated by Get Full RSS.

01 di parit yani - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit yani - Google Blog Search


BLOG JOHOR: 01 <b>di parit yani</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Aug 2010 04:48 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Pesakit diabetis terima bantuan

Posted: 16 Aug 2010 04:02 AM PDT

Penolong Setiausaha PAS Parit Buntar Rahimah Osman berkata, Mohd Yani kehilangan kaki kiri yang dipotong pada Mei 2010 akibat komplikasi penyakit kencing manis (diabetis).

" Sebelum ini, Lujnah Kebajikan PAS Parit Buntar telah datang menziarahi beliau dan memberi bantuan kerusi roda yang disampaikan oleh Timbalan Yang Dipertua PAS Parit Buntar Abdul Bahrain Desa .

"Dengan bantuan kerusi roda tersebut Mohd Yani dapat menguruskan diri dengan lebih mudah untuk ke tandas dan bilik air" katanya

Rahimah berkata, kunjungan susulan ini bertujuan menziarahi dan menyampaikan sumbangan wang tunai kepada Mohd Yani sekeluarga.

" Kami bersimpati dengan keadaan Mohd Yani yang tidak mampu bekerja apabila kakinya dipotong. Sebelum ini beliau berniaga roti canai untuk menyara tiga anak yang masih bersekolah.

" Jabatan Kebajikan dan Baitulmal diharap dapat memberikan bantuan kepada Mohd Yani sekeluarga. Setakat hari ini, kami dimaklumkan Mohd Yani belum menerima mendapat bantuan dari mana-mana jabatan kerajaan berkaitan" katanya

Sementara itu, Pujah Hasmani, 41 isteri Mohd Yani mengucapkan terima kasih kepada Lujnah Kebajikan PAS Parit Buntar yang mengambil berat masalah yang dihadapi suami beliau.

" Terima kasih kepada PAS Parit Buntar kerana sudi menyampaikan sumbangan wang tunai dan kerusi roda untuk membantu kami sekeluarga.

" Sekurang-kurangnya sumbangan ini dapat meringankan beban kami sekeluarga akibat musibah yang menimpa suami " katanya
Full content generated by Get Full RSS.

BLOG JOHOR: 01 <b>di parit yani</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Dec 2008 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

ANGKATAN MUDA keADILan CABANG <b>PARIT</b> SULONG: AMK <b>PARIT</b> SULONG <b>...</b>

Posted: 19 Dec 2008 06:40 AM PST

Sekali lagi Angkatan Muda Keadilan Bahagian Parit Sulong telah berjaya mengadakan pentas anak muda dan kali ini telah diadakan pada 12-12-08 jam 9-00 malam bertempat di Sri Medan Batu Pahat, Johor. AMK telah menjemput Y.B Nik Nazmi Nik Ahmad Adun Sri Setia & Setiausaha Politik MB Selangor sebagai pidato. DI dalam pidatonya Y.B Nik Nazmi Nik Ahmad telah menyampaikan isu-isu politik yang terkini yang sedang berlaku di Malaysia. Y.B Nik Nazmi Nik Ahmad juga telah menyampaikan isu-isu yang berlaku di selangor dan memberi tahu kemudahan-kemudahan dan apa juga bantuan yang telah diberikan kepada seluruh rakyat selangor yang berkelayakan tanpa mengira bangsa, ugama dan politik sejak ianya diperintah oleh Pakatan Rakyat yang terdiri daripada Keadilan, Pas dan Dap.

Walaupun kawasan sri medan adalah salah satu kawasan kubu kuat Umno / BN di Johor namun kehadiran daripada penduduk-penduduk berdekataan sri medan seperti parit yani, parit sulong dan peserai amat menggalakkan, bagi kehadiran daripada penduduk-penduduk sri medan sendiri turut tidak menghampakan, ini membutikan bahawa sokongan yang diberikan kepada Pakatan Rakyat bertambah untuh dan teguh dariapda masyarakat di sini, keseluruhan kehadiran pada malam itu lebih kurang 250 orang. Pada malam tersebut yang turut memberi pidato ialah Ketua Bahagian Parti Keadilan Rakyat Bahagian Parit Sulong saudara Hasmi Hashim dan Setiausaha Angkatan Muda Keadilan Bahagian Parit Sulong saudara Mohd Zamir Missran.

Full content generated by Get Full RSS.

Halaman Gambar Menarik, Pelik, Artis Panas & Macam-Macam Lagi <b>...</b>

Posted: 27 Jan 2012 03:18 AM PST


Siti Amira Zainal Abidin (kiri) dan Siti Amira Sadali menunjukkan sijil keputusan STAM di Dewan Maahad Johor, Johor Bahru, semalam.

JOHOR BAHRU 26 Jan. - Dua pelajar Maahad Johor yang berkongsi nama yang sama menjadi kebanggaan sekolah tersebut apabila memperoleh pangkat Mumtaz Sofi dalam peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) 2011 yang keputusannya diumumkan hari ini.

Siti Amira Zainal Abidin dan Siti Amira Sadali masing-masing tidak menyangka akan mendapat gred Mumtaz bagi kesemua 10 mata pelajaran dalam peperiksaan Oktober lalu itu dan menyertai lapan lagi pelajar yang mendapat pangkat Mumtaz Sofi.

Bagi Siti Amira Zainal Abidin yang berasal dari Layang-Layang, Kluang, kejayaan itu adalah berkat kegigihan dan tumpuan yang diberikan di dalam kelas selain teknik pembelajaran berkumpulan serta kepatuhan terhadap guru yang mengajar.

"Perkara yang paling penting sekali adalah menjaga hubungan Allah, ibu bapa dan rakan-rakan. Insya-Allah saya mahu mencapai cita-cita untuk menjadi perunding ekonomi Islam.

"Setakat ini saya dalam perancangan melanjutkan pengajian dalam bidang berkaitan di Universiti Yarmouk, Jordan," katanya ketika ditemui selepas menerima sijil keputusan STAM di Dewan Maahad Johor di sini hari ini.

Siti Amira Sadali pula ketika ditemui berkata, dia masih terkejut dengan keputusan yang diterima dan bersyukur ke hadrat Allah atas kejayaan yang diperoleh.

Anak kepada pemandu lori yang berasal dari Parit Yani, Batu Pahat itu berkata, sebenarnya tiada rahsia atau resipi istimewa kecuali belajar seperti biasa dengan tumpuan penuh di dalam kelas dan mengulang kaji dengan banyak.

"Pesan saya kepada pelajar Maahad Johor yang bakal menduduki STAM tahun ini, belajarlah dengan bersungguh-sungguh dan ingat bahawa ibu bapa anda menghantar anda ke sini untuk berjaya dalam kehidupan dunia dan akhirat," kata anak ketiga daripada tujuh beradik itu.

Sementara itu, Pengetua Maahad Johor, Anoar Sarimin berkata, peratusan lulus sebanyak 69.6 yang menunjukkan trend penurunan sejak 2006, bukan disebabkan oleh kualiti pelajar semakin merosot tetapi penilaian ketat dalam peperiksaan STAM tahun demi tahun.

Jelasnya, seramai 33 daripada sejumlah 438 calon STAM 2011 menerima pangkat Mumtaz termasuk Mumtaz Sofi, Jayyid Jiddan (58), Jayyid (114), Maqbul (100) dan bakinya Rasib.

"Mereka yang gagal bukan bermakna gagal semua mata pelajaran tetapi hanya satu atau dua daripadanya dan boleh menduduki semula subjek terbabit," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

01 di benut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di benut - Google Blog Search


saifulam-agrofarm: KURSUS CENDAWAN <b>DI BENUT</b>,PONTIAN <b>...</b>

Posted: 14 Jan 2012 01:52 AM PST

BERMINAT MENYERTAI KURSUS PENANAMAN CENDAWAN PADA 29/1/2012 INI BOLEH HUBUNGI SAYA SEGERA 0137501589.YURAN HANYA RM250 SAHAJA.DI BERIKAN SIJIL,VCD,NOTA DAN KIT PENANAMAN CENDAWAN. Full content generated by Get Full RSS.

Hari Terakhir <b>Di Benut</b> | Faizul Osman : Ikhlas Dari Hati

Posted: 29 Jan 2012 09:18 AM PST

Ini adalah hari yang terakhir aku di Benut untuk program Operasi Khidmat Masyarakat ( OPKIM ) dan Program anak angkat. Pasti kenangan seperti ini aku tak akan lupa sampai akhir hayat aku.
Hari ini jam 9 pagi aku dan geng opkim yang lain telah bersiap nak sambut pelajar sekolah rendah dan menengah untuk program kecemerlangan yang di uruskan oleh kami. Program untuk pelajar sekolah rendag telah di adakan di SK Seri Ulum, Parit Marjunit. Pelajar sekolah menengah programnya di Dewan Parit Marjunit.
Aku menguruskan pelajar sekolah menengah. Ramai jugak pelajar yang nak ikit program ni. Adalah dalam 61 orang yang join. Mereka semua kena dengar ceramah yang telah disampaikan oleh pensyarah UMT. Lepas tu seorang pelajar Master UKM jurusan Psikology telah memberi motivasi kepada pelajar tersebut.
Lepas tu ada sesi LDK. Aku  and the geng opkim dikehendaki berkongsi pengalaman di UKM ni. Aku pun bercerita lah beriya-iya. Yang penting aku bercerita.

Pukul 12.30 tgh, program ni habis. Lepas tu melantak lah. Lepas zohor balik rumah sampai malam. 
Tapi, petang tu aku dan keluarga angkat bersantai di tepi parit bersama jiran depan rumah mak aku. Seronok jugak bersantai-santai ni. Lebih-lebih lagi ada budak-budak. Bertambah seronok. Sambil berseronok bergambar bersama.
Malam lepas isyak ada malam kebudayaan. Malam terakhir kat kampung ni. Macam-macam persembahan aku tengok. Paling menarik ialah persembahan tarian oleh murid Sek Keb Bandar Pontian. Memang gempak. Menurut info murid ni dah mewakili malaysia dalam pertandingan zapin serantau di Hong Kong. Jeles gila aku. Budak kecik ni dah sampai Hong Kong. Aku kat sini lagi.
Persembahan yang lain ialah Nasyid oleh kaum-kaum ibu. Penuh dengan pesanan dan nasihat. Persembahan silat pin ada. Memang gempak malam tu. Persembahan akhir sebelum tutup mata malam itu adalah tarian zapin oleh pelajar UKM.
Malam lepas majlis tu aku balik jalan kaki sampai rumah mak. Seronok berjalan di malam hari di kampung.
Hari ini adalah hari kesedihan aku sebab hari ini aku akan pulang ke rumah aku di Kota Tinggi. Aku sedih sebab bersama keluarga angkat memang best. 
Pukul 10 pagi majlis penutupan dan penyerahan anak angkat semula. Bagi aku pertalian yang aku telah bina tak akan aku putuskan. Ada majlis salam bersalaman. Memang leleh air mata. Tapi, aku tak lah. Buat segan je. Tapi dalam hati ni sebak juga lah nak leleh. Tetap cool walaupun hati merintih. Cewah!
Dalam pukul 2 baru bertolak balik dari Kg Parit Marjunit ke Kota Tinggi. Hari ni jugak aku baru dapat jumpa keluarga kandung aku.


Cerita berkaitan sebelum ini :
Cutiku Bermula
Aku Di Angkat Di Benut
Full content generated by Get Full RSS.

Pembukaan Rangkaian Homestay Terbaru <b>di Benut</b>, Pontian

Posted: 22 Dec 2011 01:50 AM PST

Assalamualaikum,

Seperti yang telah dirancang, homestay terkini kami di Benut, Pontian sudah mula beroperasi dari awal bulan Disember ini setelah melalui projek transformasi terancang sejak bulan Oktober. Rumah kayu klasik kami telah dinaik taraf bersesuaian dengan keperluan semasa selain mengekalkan struktur asal dengan tambahan bilik air & ruang santai di bahagian luar rumah utk keselesaan ANDA sekeluarga. Ruang parkir juga diperbesarkan utk meletak kenderaan ANDA dgn mudah.

Bagi ANDA yang ingin bercuti di daerah Pontian, ANDA boleh menginap di homestay kami yang beroperasi 31 hari sebulan, 365 hari setahun.

  1. Homestay kami terletak di dalam kawasan Pekan Benut. Jika ANDA sampai di Pekan Benut, ANDA pasti akan melalui sebuah simpang empat yang mempunyai sebuah Balai Polis. Lokasi kami terletak di belakang Balai Polis ini. ANDA pasti tidak akan terlepas menemui homestay kami di sana.

    Jika ANDA dari lebuhraya Utara Selatan, ambil exit Simpang Renggam. Kemudian ambil selekoh kiri di simpang tiga (berlampu trafik). ANDA sekarang berada di Jalan Parit Ismail. Dari simpang tersebut pandu 15km menuju ke Pekan Benut, sehingga bertemu simpang empat yg diberitahu di atas.


     

    Jika ANDA melalui jalan negeri (Jalan Pontian), Pekan Benut terletak lebih kurang 23km dari Bandar Pontian (dari arah Selatan) dan 50km dari Bandar Batu Pahat (dari arah Utara).


     

    Sila klik link di bawah utk lokasi homestay kami:-


     

    http://maps.google.com.my/maps/ms?msid=214617892478182373802.0004b4a8fcb1e93a325c4&msa=0&ll=1.649481,103.258739&spn=0.013341,0.022681


     

  2. Kemudahan
  • 2 bilik tidur – bersaiz sederhana. Bilik pertama mempunyai 2 katil single TEBAL berserta almari utk meletak pakaian ANDA. Juga disediakan cermin & tempat menggantung pakaian/tuala utk kemudahan ANDA. Selain itu, pilihan kipas atau air cond disediakan utk menyejukkan diri sambil baring di katil empuk yang pasti menanti kehadiran ANDA sebagai tetamu ISTIMEWA. Bilik kedua disediakan katil double TEBAL, sesuai utk pasangan suami isteri menikmati rehat di waktu malam. Kemudahan lain yg disediakan adalah sama seperti di bilik pertama.
  • Ruang tamu – kerusi yg selesa berserta meja kopi yg sepadan. Sesuai utk ruang berkumpul bersama keluarga sambil menikmati juadah ringan serta menonton rancangan TV kegemaran ANDA.
  • Aircond – berkuasa 1hp, amat bersesuaian dgn saiz bilik sederhana. ANDA pasti SEJUK sambil menikmati tidur yg lena.
  • Ruang makan – terletak di bahagian belakang rumah yg disertakan dengan meja makan (6 kerusi). Meja ini diletak berdekatan dgn sinki boleh diguna utk tujuan membasuh pinggan mangkuk mahupun mencuci tangan selepas menikmati juadah makanan.
  • 2 bilik air – terletak berdekatan dengan ruang makan. Bilik air pertama mempunyai water heater dan juga tandas klasik (cangkung) manakala bilik air kedua mempunyai tandas duduk yg lebih moden.
  • Ruang parker – cukup luas utk meletak 2 kereta bersaiz besar.
  • Ruang santai di laman rumah – ruang ini sesuai bagi mereka yg sukakan aktiviti santai, samada minum petang sambil menghirup udara segar kampung yg tidak tercemar.
  • Peti sejuk mini – jika ANDA membawa bekalan makanan yg perlu disimpan di dalam peti sejuk utk memastikan kesegaran, kami menyediakan peti sejuk mini utk kemudaham ANDA.
  • TV – bersaiz sederhana, agar ANDA tidak terlepas menikmati siaran kegemaran walaupun berjauhan dgn rumah.
  • Water heater – setelah penat mengharungi perjalanan ke destinasi tujuan ANDA, membersihkan diri dgn air suam-suam panas pasti memberi kelegaan yg ANDA perlukan.
  • Seterika – walaupun berjauhan dari rumah, ANDA masih boleh memastikan pakaian yg ingin dipadankan pada badan ANDA berada dlm keadaan sempurna supaya ANDA kelihatan kemas senantiasa.
  • Cerek air panas – utk ANDA yg perlukan minuman panas, kami menyediakan cerek agar ANDA boleh menyediakan meniman kegemaran ANDA.
  • Ruang koridor yg luas – kami tahu yg ANDA sukakan ruang yg LUAS utk bergerak dari satu ruang ke ruang yg lain. ANDA pasti tidak mengeluh! Kami GERENTI.

  1. Tempat berhampiran
  • Lebuhraya PLUS (exit Simpang Renggam) – 19km
  • Bdr Pontian – 25km
  • Kukup (seafood heaven area/menaiki feri ke pulau2 di Indonesia) – 44km
  • Kedai makan 24 jam (jln kaki) – 5min
  • Kedai barangan terpakai dari S'pura (jln kaki) – 10min
  • Stesen minyak (Shell/Petronas) – 1~2km
  • Masjid besar – <1km
  • Pekan Benut (stesen bas/teksi/tpt turun ikan) – 1km
  • Pekan Rengit (syurga beli belah barangan terpakai S'pura) – 15km
  • Tmn Negara Johor, Tanjung Piai (kwsn paling selatan Benua) – 55km
  • Gunung Pulai – 57km
  • Muzium Nenas – 43km
  • Muzium Bugis – 35km
  • Lembah Orkid (di lembah Gunung Pulai) – 57km

Utk melihat mengenai tpt2 menarik di Pontian, sila klik link di bawah:-

http://www.johordt.gov.my/pelancongan/page/pontian/

Kadar bayaran penginapan:-

Satu malam (sebuah rumah) – RM120
Satu bilik – RM65++

Utk maklumat lanjut/tempahan, sila hubungi:-
1) 07-6903030, 019-7781865 Hj Andi Yusoff


 


 


 

Full content generated by Get Full RSS.

01 di tampoi - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di tampoi - Google Blog Search


bancuh: emas dijumpai <b>di Tampoi</b>, Johor???

Posted: 09 Jan 2012 02:07 PM PST

BATU HABLUR EMAS DI JOHOR
Ratusan individu bakal bergelar jutawan sekiranya puluhan ketulan batu didakwa bersalut hablur emas yang dikumpul keluarga masing-masing sejak empat hari lalu di Jalan Mewah, Kampung Melayu Majidee disahkan emas tulen. Setakat semalam, kumpulan berkenaan tinggal selangkah lagi untuk bergelar jutawan selepas wakil pemilik kedai emas yang beroperasi di sebuah pusat beli-belah di Tampoi mengesahkan ia emas tulen.

Penduduk memaklumkan, mereka mendapat kerjasama wakil kedai emas berkenaan yang datang ke lokasi dan melakukan pemeriksaan ke atas ketulan batu itu, kelmarin. Hasilnya, wakil berkenaan mendakwa ketulan batu diselaputi warna kuning tua itu adalahemas tulen yang mempunyai gred terbaik. Bagaimanapun, perkara itu belum ditentukan kesahihannya 100 peratus kerana banyak lagi kajian serta ujian perlu dilakukan sebelum menyatakan ketulan batu berkenaan sahih diselaputi emas tulen.




Idham Mohd Diah, 36, berkata, wakil pemilik kedai emas yang mengunjungi tapak pencarian itu turut dikatakan menempah batu kononnya mengandungi hablur emas. "Ada penduduk yang mendakwa batu yang dikumpul mereka itu sudah ditempah pembeli emas dengan harga hingga RM15,000. Saya dan bapa menemui beberapa ketulan emas sejak mencarinya empat hari lalu," katanya. Suri rumah dari Stulang, Munawarah Rashid, 29, berkata, sejak jam 10 pagi hingga 3 petang semalam, dia serta suami mengumpul 40 batu bersalut hablur dipercayai emas. "Kami bercadang kembali semula ke sini pagi ini dengan harapan dapat menemui lebih banyak batu berkenaan. Saya mendapat tahu berkaitan penemuan batu terbabit menerusi rakan yang mendakwa mengumpul 20 ketulan batu bersalut hablur emas dalam tempoh dua jam, kelmarin. Sekiranya benar ia emas tulen, kami menganggapnya rezeki," katanya.
Full content generated by Get Full RSS.

Salih Yaacob - Romantika <b>Di Tampoi</b> (1992) - The Kingdoms of <b>...</b>

Posted: 26 Jan 2012 06:40 AM PST

'; var pageArea = document.getElementsByName("pageArea"); var blogPager = document.getElementById("blog-pager"); if(postNum 0){ html =''; } if(blogPager){ blogPager.innerHTML = html; } } function showpageCount2(json) { var thisUrl = home_page_url; var htmlMap = new Array(); var isLablePage = thisUrl.indexOf("/search/label/")!=-1; var thisLable = isLablePage ? thisUrl.substr(thisUrl.indexOf("/search/label/")+14,thisUrl.length) : ""; thisLable = thisLable.indexOf("?")!=-1 ? thisLable.substr(0,thisLable.indexOf("?")) : thisLable; var thisNum = 1; var postNum=1; var itemCount = 0; var fFlag = 0; var eFlag = 0; var html= ''; var upPageHtml =''; var downPageHtml =''; var labelHtml = '

'; eFlag++; } } } if(thisNum>1){ if(!isLablePage){ html = ''+upPageHtml+' '+html +' '; }else{ html = ''+upPageHtml+' '+html +' '; } } html = '

Pages ('+(postNum-1)+')'+html; if(thisNum'; var pageArea = document.getElementsByName("pageArea"); var blogPager = document.getElementById("blog-pager"); if(postNum 0){ html =''; } if(blogPager){ blogPager.innerHTML = html; } }
Full content generated by Get Full RSS.

Sepuluh Tahun Dari Sekarang, Anak Aku Akan Membaca Ini <b>...</b>

Posted: 24 Jan 2012 07:44 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Syukur juga dapat temui buah tampoi di situ kerana beberapa hari sebelum itu Zura ada mengatakan hasratnya mahu makan buah tampoi. Malah kami sempat memesan dari saudara Zura yang kebetulan mahu bercuti ke ...

01 di johor bahru - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di johor bahru - Google Blog Search


808: LELAKI DITETAK SAMPAI MATI <b>DI JOHOR BAHRU</b>. - Hazrey

Posted: 19 Jan 2012 02:02 PM PST

Banyak yang aku nak update kat sini tapi tak ada kesempatan. Sangat sibuk dengan kerja.
Fact finding, operasi, serbuan and all.
(Sebenarnya, 10 percent jek, 90 percent aku tidur).
Awal pagi tadi kira-kira jam 1.40 pagi, seorang lelaki berusia dalam lingkungan 40-an, ditetak sampai mati di sebuah restoran 24 jam di Jalan Perkasa 3, Taman Ungku Tun Aminah, Johor Bahru.

 Ini kejadian bunuh kedua di kawasan perumahan yang sama dalam tempoh kurang sebulan, di mana pada 2 Januari lalu, seorang pengusaha keranda dibunuh dengan enam tembakan jarak dekat di Jalan Nakhoda.


Kami antara yang terawal tiba di tempat kejadian dan keadaan mayat sangat mengerikan, berlumuran darah.

Saya akan update maklumat mengenai kejadian ini nanti.

Full content generated by Get Full RSS.

Sesi Ujibakat ON AIR <b>di Johor Bahru</b> Lebih Meriah | Sensasi Selebriti

Posted: 25 Jan 2012 06:02 PM PST

PESERTA UJIBAKAT DI JOHOR BAHRU TAMPIL LEBIH BERSEDIA

Kehadiran pertandingan realiti terbaru untuk mencari pengacara yang berkaliber dan serba boleh di Malaysia, On Air ternyata mendapat sambutan hangat apabila menerima penyertaan hampir 200 peserta sepanjang dua hari sesi ujibakat dijalankan.

Lokasi ujibakat di Hotel Puteri Pacific, Johor Bahru mula dipenuhi seawal jam 8 pagi apabila orang ramai mula beratur di kaunter pendaftaran untuk mendapatkan borang dan nombor giliran. Kebanyakkan daripada mereka yang hadir dilihat ditemani oleh ahli keluarga dan sahabat-handai bagi menandakan tanda sokongan.

PROMO TV:

Kehadiran juri jemputan, Dang Suria ternyata telah memberikan semangat kepada orang ramai untuk memberanikan diri untuk diuji bakat di hadapan ikon pengacaraan yang terkenal, Aznil Hj Nawawi dan Suhaimi Sulaiman.

Suhaimi Sulaiman Aznil

Ketua juri, Aznil Hj Nawawi yang tamat terharu dengan sambutan yang diberikan walau bagaimanapun mengingatkan mereka yang berminat untuk menghadiri sesi ujibakat di lokasi seterusnya agar datang dengan keadaan yang lebih bersedia.

"Saya ingin mengingatkan mereka yang akan hadir untuk diuji bakat di lokasi yang seterusnya supaya tidak terperangkap dengan gaya penampilan pengacara sedia ada. Kami mahukan seorang pengacara atau penyampai radio yang lebih versatil daripada yang ada sekarang. Kami berharap para peserta menjadi ikon dalam bidang pengacaraan dan relevan untuk 20 tahun akan datang," ujar Aznil lagi.

Program ON AIR ini akan melihat seramai tujuh peserta lelaki dan wanita yang terpilih menerusi siri ujibakat di beberapa buah negeri akan ditempatkan di sebuah lokasi tertentu di ibukota untuk menjalani kursus melalui silabus yang telah ditentukan untuk memantapkan lagi pengetahuan dan ilmu mereka daripada pelbagai genre pengacaraan. Mereka akan diberi tunjuk ajar, pendedahan serta tugasan tertentu selama 10 minggu yang berlandaskan format televisyen iaitu Berita, Majalah dan Hiburan.

Juara bakal memenangi kontrak sebagai Artis Residen Astro selama tiga tahun dan pelbagai hadiah sampingan lain yang akan diumumkan kelak.

Kehadiran dua ikon dalam bidang pengacaraan yang tidak asing lagi iaitu, Aznil Hj Nawawi yang akan bertindak selaku ketua juri dan dibantu oleh Suhaimi Sulaiman. Selain bertindak sebagai juri, mereka juga bertanggungjawab untuk melatih dan membimbing para peserta menjadi seorang pengacara yang versatil.

Kejayaan Aznil memenangi Anugerah Bual Bicara Terbaik di Anugerah Televisyen Asia di Singapura pada tahun 2005 menerusi rancangan Macam Macam Aznil selain mengekalkan kemenangan sebagai Pengacara TV Popular di Anugerah Bintang Popular Berita Harian selama lapan tahun sejak 2003 sehingga kini meletakkan beliau individu yang paling layak mengemudi rancangan ini.

Suhaimi Sulaiman pula bukanlah satu nama baru dalam bidang pengacaraan malah karier beliau dalam industri penyiaran sudah bermula seawal tahun 1990. Beliau kini mengendalikan rancangan temubual Agenda Awani dan Focus Economy dan merupakan pelopor strategi media Astro Awani dan bertanggungjawab membimbing dan melatih para penyampai dan pengacara di saluran berita dan informasi 24 jam yang pertama di Malaysia itu.

Setelah ke Pulau Pinang dan Johor Bahru, pihak produksi akan mengunjungi dua tiga buah lagi negeri bagi mengenal pasti peserta-peserta yang dilihat layak untuk menyertai program ini di lokasi-lokasi berikut:

1. Sarawak Merdeka Palace, Kuching 28 & 29 Januari 2012
2. Kuala Lumpur Pusat Penyiaran Asia (Astro), Bukit Jalil, 4 & 5 Februari 2012
** Kaunter pendaftaran bagi setiap sesi ujibakat dibuka dari jam 9.00 pagi hingga 1.00 petang dan para peserta digalakkan untuk hadir awal bagi mengelakkan kesesakkan.

Peserta mestilah seorang lelaki atau perempuan, bujang atau sudah berkahwin dan mestilah seorang warganegara Malaysia berumur 18 tahun hingga 30 tahun dan boleh bertutur dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris dengan baik dan mempunyai personaliti yang menarik. Para paserta ujibakat perlu membawa salinan kad pengenalan, resume dan sekeping gambar berukuran 4R.

Program realiti On Air ini bakal bersiaran di saluran rasmi; Astro RIA (saluran 104) pada 1 Februari ini. Butir-butir lanjut mengenai program ini akan diumumkan kelak.

INFO PENTING

Syarat ujibakat:
1. Peserta lelaki dan wanita (bujang atau sudah berkahwin)
2. Berumur di antara 18 hingga 30 tahun (pada 14 Januari 2012)
3. Memiliki kad pengenalan dan sijil kelahiran yang sah
4. Boleh bertutur dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris dengan baik
5. Mempunyai personaliti menarik

Sila bawa:
1. 1 keping gambar berukuran 4R
2. Salinan kad pengenalan
3. Resume

Tags:

Click on the following buttons to share this article with your friends:

Baca artikel lain yang berkaitan:

  • Ujibakat Akademi Fantasia 6: Tarikh & Tempat Audition
  • Ujibakat GangStarz Musim Kedua Kembali Lagi
  • UJIBAKAT BINTANG RTM 2009
  • Persembahan Imran Ajmain di Plaza Pelangi Johor Bahru
  • Profile Sheila Abdull
  • Senarai Nama Pelajar Akademi Fantasia 7
  • One In A Million Musim Baru Kini Dah Tiba
  • Ujibakat Idola Kecil Musim Ke-3
  • Sesi Ujibakat Anak Wayang di Shah Alam
  • Amnesty International Malaysia Anjur Kembara Ke Johor
  • Full content generated by Get Full RSS.

    Amalina dan tatacara wanita <b>di Johor Bahru</b> berpakaian

    Posted: 05 Jan 2012 06:36 PM PST

    Sekitar 20 tahun dahulu, tatacara wanita di Johor Bahru berpakaian agak berlainan dengan wanita-wanita Melayu di tempat lain di Malaysia.

    Mungkin pengaruh budaya Turki yang diamalkan oleh golongan elit di kawasan Johor Bahru di suatu masa dulu telah banyak mencorakkan cara wanita di sini mengenakan pakaian mereka.

    Di waktu itu Turki terkenal dengan sistem sekular mereka, atau sistem dua alam. Adalah menjadi kebiasaan kalau kita melihat wanita-wanita di Johor Bahru ini akan mengenakan pakaian menutup kepala (bertudung) bila menghadiri majlis-majlis yang dikaitkan dengan agama, manakala selain dari waktu itu atau di majlis lain pula mereka boleh saja berpakaian seperti yang biasa dipakai oleh artis kita.

    Majlis yang dikaitkan dengan agama adalah seperti pergi ke sekolah agama, pergi masjid, pergi majlis maulidur rasul, pergi mengaji Quran, pergi menziarah orang meninggal, pergi majlis berzanji dan marhaban. Selain dari majlis yang disebutkan itu, seperti pergi ke majlis perkahwinan, pergi membeli belah dan pergi ke pejabat, mereka boleh saja pakai baju kebaya dan berpakaian ketat tanpa mengenakan tudung.

    Oleh itu kepada orang tua-tua atau generasi lama di Johor Bahru, cara Amalina berpakaian yang kepada kita agak kontraversi itu, tidaklah ganjil dan salah kepada mereka. Itu adalah cara wanita-wanita Johor Bahru berpakaian, berpakaian mengikut keadaan dan suasana, atau boleh dua alam.

    Tetapi sekarang cara wanita berpakaian hampir sama saja di seluruh Malaysia kerana perkembangan semasa dan fesyen sentiasa dapat diikuti dengan cepat melalui berbagai saluran media.

    Kebanyakan wanita sekarang telah bertudung kerana ia adalah trend zaman sekarang, berbagai fesyen tudung telah direka dan dihasilkan untuk memenuhi permintaan mereka. Mereka bertudung untuk kelihatan lebih cantik dan untuk menyembunyikan bahagian badan yang tidak cantik dari dilihat orang ramai.

    Tetapi ada juga wanita yang bertudung yang betul-betul sebab patuh dengan ajaran Islam, menutup perhiasan diri dan kecantikan dari dilihat oleh lelaki bukan muhrim.

    Apa pun, pakaian takwa itulah yang lebih utama.

    Full content generated by Get Full RSS.
     

    BLOG JOHOR

    Copyright 2010 All Rights Reserved