ads

Ahad, 9 Oktober 2011

01 di parit yani - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit yani - Google Blog Search


Pesakit diabetis terima bantuan

Posted: 16 Aug 2010 04:02 AM PDT

Penolong Setiausaha PAS Parit Buntar Rahimah Osman berkata, Mohd Yani kehilangan kaki kiri yang dipotong pada Mei 2010 akibat komplikasi penyakit kencing manis (diabetis).

" Sebelum ini, Lujnah Kebajikan PAS Parit Buntar telah datang menziarahi beliau dan memberi bantuan kerusi roda yang disampaikan oleh Timbalan Yang Dipertua PAS Parit Buntar Abdul Bahrain Desa .

"Dengan bantuan kerusi roda tersebut Mohd Yani dapat menguruskan diri dengan lebih mudah untuk ke tandas dan bilik air" katanya

Rahimah berkata, kunjungan susulan ini bertujuan menziarahi dan menyampaikan sumbangan wang tunai kepada Mohd Yani sekeluarga.

" Kami bersimpati dengan keadaan Mohd Yani yang tidak mampu bekerja apabila kakinya dipotong. Sebelum ini beliau berniaga roti canai untuk menyara tiga anak yang masih bersekolah.

" Jabatan Kebajikan dan Baitulmal diharap dapat memberikan bantuan kepada Mohd Yani sekeluarga. Setakat hari ini, kami dimaklumkan Mohd Yani belum menerima mendapat bantuan dari mana-mana jabatan kerajaan berkaitan" katanya

Sementara itu, Pujah Hasmani, 41 isteri Mohd Yani mengucapkan terima kasih kepada Lujnah Kebajikan PAS Parit Buntar yang mengambil berat masalah yang dihadapi suami beliau.

" Terima kasih kepada PAS Parit Buntar kerana sudi menyampaikan sumbangan wang tunai dan kerusi roda untuk membantu kami sekeluarga.

" Sekurang-kurangnya sumbangan ini dapat meringankan beban kami sekeluarga akibat musibah yang menimpa suami " katanya

01 di johor bahru - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di johor bahru - Google Blog Search


BELAJAR BUAT COKLAT DIRUMAH SENDIRI <b>DI JOHOR BAHRU</b> <b>...</b>

Posted: 27 Sep 2011 07:43 PM PDT

Kelas Coklat dirumah sendiri dibuka sekarang :

1.Pilih tarikh yg sesuai...(weekdays @ weekend)

2.Call sy utk confirm & Booking tarikh.

3.Deposit RM50 diperlukan untuk confirm tarikh.

4.Kelas Coklat dari pukul 10pagi hingga 5petang.

5.Yuran rm250/seorang

6.Segala peralatan akan sediakan oleh sy..

7.Jika berminat boleh PM sy atau boleh terus call sy ...

TQ *^_^*

Siti Norhayati Mohd Shah (012-7572664)
(JB Homemade Chocolate )TAMAN PERLING JB

01 di kempas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di kempas - Google Blog Search


Program Operasi Khidmat Masyarakat (OPKIM 2010) « Kelab <b>...</b>

Posted: 06 Oct 2011 01:47 AM PDT

Mahasiswa yang dilihat sebagai saluran dan ejen kepada pembangunan masyarakat mempunyai tanggungjawab yang amat besar untuk pembangunan Negara. Jesteru itu, tidak kira masa dan tempat Pejabat Hal Ehwal Pelajar Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah menganjurkan Program Operasi Khidmat Masyarakat (OPKIM 2010) pada 12 – 14 November 2010 bertempat di Kahang Kluang, Johor.

Program ini adalah hasil jalinan kerjasama dengan Pejabat HEP dan Pusat Komuniti Sembrong dan telah disertai oleh 109 orang mahasiswa berbilang bangsa dank aum seterusnya dibahagikan kepada 46 keluarga angkat mengikut kaum. Penduduk kampong yang terlibat dalam program ini adalah Kg Sri Lukut, Kg Contoh dan Kg Kahang. Mahasiswa yang menyertai program ini adalah dikalangan mereka yang aktif dan mempunyai semangat sukarelawan yang tinggi kerana mereka sanggup mengambil masa cuti ulangkaji yang diperuntukkan semata-mata hendak berbakti kepada masyarakat.

Di antara objektif utama penganjuran program ini adalah mewujudkan dan menanam nilai-nilai kepimpinan dalam kalangan mahasiswa terutama di dalam membantu kerajaan mengukuhkan dan membangunkan jalinan integrasi yang erat di kalangan masyarakat setempat. Di samping itu, ianya juga dapat membentuk sokongan komuniti yang dinamik berasaskan kepada semangat sukarelawan antara masyarakat desa dan mahasiswa. Golongan sasaran program ini adalah dikalangan murid-murid sekolah rendah dan menengah, belia dan ibubapa.

Sepanjang 3 hari mereka berkampung di mukim Kahang, pelbagai aktiviti telah dirancang, antaranya ialah senaman Poco – poco sukaneka bersama keluarga angkat mereka, mendirikan mercu tanda, gotong royong dan rewang sekampung

Pada hari terakhir, Y.B Dato' Seri Hishammuddin Tun Hussein, Menteri Kementerian Dalam Negeri dan Dato' Mohd Noh Dalimin, Naib Cancelor UTHM telah bersama-sama untuk merasmikan Mercu Tanda Program OPKIM 2010 di Tapak Pasar Malam Pekan Kahang. Sambil itu Dato' Seri juga memberi kata-kata semangat kepada peserta OPKIM 2010. Seterusnya program diteruskan di Dewan SJK(C) Kahang untuk Majlis Ramah Mesra Bersama Y.B Dato' Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Di majlis ramah mesra ini, UTHM telah menyerahkan 5 buah computer kepada SJK (C) Kahang dan SK Kahang yang telah di sampaikan oleh Dato' Seri Hishammuddin Tun Hussein dan diiringi oleh Dato' Mohd Noh Dalimin. Di akhir majlis ini nyanyian lagu Tema Program OPKIM 2010 – Gemilang daripada Jacklyn Victor telah dinyanyikan bersama-sama.

Pengalaman yang diperolehi sepanjang program ini adalah tidak ternilai harganya kerana mereka dapat melihat pergaulan antara kaum-kaum dan masyarakat setempat di sesebuah kawasan. Di akhir program ini, peserta telah bersama-sama memasang 2 tanda mercu tanda program di Kampung sri Lukut dan Pekan Kahang kerana dengan adanya mercu tanda ini, segala memori sepanjang berada di sini akan terpahat buat selama-lamanya.

Disediakan oleh Mohd Latifi bin Mahmood

Timbalan Pengarah OPKIM 2010

Majlis Perwakilan Pelajar 09/10

Gambar Hari Terakhir 14 November 2010 ( Sewaktu majlis perasmian )

Sewaktu menuju ke SJK (C) Kahang

1 Malaysia

Semasa menyanyikan lagu tema OPKIM 2010 dan montaj OPKIM

Dato' Seri Hishammuddin merasmikan Mercu Tanda OPKIM 2010 sambil disaksikan oleh Dato' Mohd Noh Dalimin, Naib Canselor UTHM

bergambar dengan Dato' Seri

Semasa Penyerahan semula anak angkat kepada UTHM sambil disaksikan oleh Dato' Seri

01 di senai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di senai - Google Blog Search


syafeeq&nad stories: toyol merayau <b>di senai</b>

Posted: 05 Oct 2011 07:08 PM PDT

suatu ari,aq jalan jlan jumpe duit tp........................................aq dengar suatu bunyi tpk kaki
dgp dgup
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
seram aq
meroma bulu ku......................pergh
aq pandg belakag nmapak budak kecik .....
warna hijau
\

serammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.............

01 di chaah johor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di chaah johor - Google Blog Search


Kek Fondant dan Cupcake untuk Majlis Perkahwinan Farah

Posted: 17 May 2010 05:48 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Salam semua... ini pula koleksi gambar di Majlis Perkahwinan Farah Aina & Khairuddin di Chaah, Johor pada penghujung bulan lepas..... Farah telah menempah pakej pelamin termasuk kek perkahwinan fondant + cupcakes bertemakan ...

01 di masai johor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di masai johor - Google Blog Search


Halaman Gambar Menarik, Pelik, Artis Panas & Macam-Macam Lagi <b>...</b>

Posted: 03 Oct 2011 06:41 PM PDT

NADA bicara mereka seia dan sekata. Masing-masing melafaz harapan menggunung tinggi untuk menjadikan perkahwinan yang baru sahaja termeterai Khamis lalu sebagai satu ikatan yang berkekalan sehingga ke akhir hayat.

Baik ratu etnik kreatif, Noraniza Idris atau Ani, 43, mahupun Jeffri Hudi, 52, kedua-duanya berdoa agar kasih dan ikatan yang terbina kali ini adalah jodoh terakhir buat mereka berdua.

Sebelum merelakan dirinya disunting oleh Jeffri, Noraniza berkata, hatinya memilih Jeffri yang dipanggil dengan panggilan abang, bukan kerana wang ringgit.

Jelasnya, kasih sayang dan kesabaran yang ditunjukkan oleh duda anak empat itu sepanjang memancing kasihnya, nyata benar-benar menyentuh jiwa sepinya pada ketika itu.

Kesungguhan Jeffri disusuli dengan tindakan keluarga lelaki menghantar rombongan peminangan ke rumah abang Noraniza, Mohd. Arshad, 57, di Kong Kong, Masai, Johor.

Maka pada 22 April lalu, mereka ditunangkan dalam satu majlis yang hanya dihadiri oleh keluarga terdekat kedua-dua belah pihak.

Justeru, kedua pasangan pengantin baru itu yang pernah melalui kegagalan dalam rumah tangga yang dibina dahulu, berazam agar perkahwinan yang dibina kali ini mendapat keberkatan Allah hingga ke akhir hayat.

Petang Khamis lalu, pasangan itu telah selamat diijabkabulkan oleh Naib Kadi Johor Bahru, Abu Bakar dengan mas kahwin, senaskhah al-Quran.

Pernikahan pasangan itu berlangsung di Sanggar Utama, Padang A, Plaza Angsana, Johor Bahru, Johor dengan disaksikan 200 tetamu termasuk keluarga kedua-dua mempelai.

Lebih bermakna apabila antara hadirin yang hadir bagi merestui buku baru yang dibuka oleh Noraniza dan Jeffri ialah dua anak bujang hasil perkahwinan pertama Noraniza.

Ternyata sekali kehadiran Mohd. Aliff Haiqal, 22, dan Mohd. Alfeeq Haiqal, 17, yang memberi restu buat ibu mereka pada hari itu, menyentuh naluri keibuan Noraniza sehingga dia menitiskan air mata kesyukuran.

Keceriaan pasangan pengantin yang mengenakan busana berwarna putih mutiara sedondon, rekaan Eilla Faizshah dari Butik Busana Cinta@Ratu Cinta terpancar di wajah mereka.

Sebaik sahaja Jeffri melafazkan akad dan diikuti dengan bacaan taklik, bilal yang juga usahawan dari Singapura itu menyarungkan sebentuk cincin emas putih ke jari manis Noraniza.

Biarpun Noraniza merahsiakan wang hantarannya, sebagai balasan lima dulang hantaran daripada pihak pengantin lelaki dibalas dengan tujuh dulang oleh Noraniza.

Lima dulang hantaran untuk Noraniza ialah sirih junjung, alat solek, telekung, sejadah dan cincin manakala Jeffri pula menerima sirih junjung, senaskhah tafsir al-Quran, songkok serta kain pelekat, minyak wangi, sejadah, tasbih dan sebentuk cincin.

Keunikan majlis perkahwinan Noraniza dan Jeffri ialah ia diadakan sempena Festival Kahwin-Kahwin Masyhur 1Malaysia Negeri Johor 2011.

Majlis persandingan mereka yang diadakan Sabtu lalu lebih bermakna apabila Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dan Tuanku Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah, turut mencemar duli bagi menghadiri majlis pasangan bertuah ini.

Jodoh terakhir

Tulus Noraniza meluahkan isi hatinya yang gusar untuk berkahwin lagi kerana pengalaman yang pernah dilaluinya memberi kesan ke atas jiwanya.

Masakan tidak, bukan sekali tetapi dua kali dia kecundang dalam perkahwinan. Itu merupakan pengalaman yang perit untuknya.

Siapa sangka, pintu hati ibu kepada dua anak teruna itu akhirnya diketuk kembali pada penghujung tahun lalu oleh lelaki dinikahinya hari ini.

Segala-galanya bermula dengan dia membantu adiknya menjual tart nenas pada bulan Ramadan lalu dan hasil jualan disedekahkan kepada masjid.

"Sebetulnya kami bertemu pada bulan Ramadan. Jadi, pertemuan pertama kami hanya berkisar soal pemberian sumbangan sahaja. Saya pula tidak mengetahui dia tidak gemarkan keju.

"Untuk menjaga hati saya, dia beli juga tart yang saya jual. Dari situ, kami menjadi semakin akrab dan alhamdulillah, hari ini saya menjadi isterinya," katanya sambil tersenyum.

Pertemuan tersebut, akui Noraniza, telah membuka satu lembaran baru. Bagaimanapun, dia mengakui, hati wanitanya sering dijentik resah apabila mengenangkan sama ada Jeffri tulus menghulurkan cinta kepadanya atau hanya ingin mempersenda kasih tercipta antara mereka.

"Perasaan gusar dan trauma menyelubungi kehidupan saya apabila berhadapan dengan soal cinta.

"Kebimbangan yang saya rasai itu secara tidak sengaja dipancarkan melalui perbuatan apabila saya pernah memarahinya kerana memanggil saya dengan panggilan sayang atau dear.

"Saya katakan kepadanya, jangan sesekali panggil saya dengan panggilan seperti itu kerana itu semua hipokrit dan palsu.

"Namun apa yang mengagumkan saya ialah kesungguhannya 'mencari' cinta saya dan usahanya untuk meruntuhkan tembok trauma.

"Dia begitu sabar menanti saya. Sifat penyayang dan ambil berat yang dimilikinya akhirnya melembutkan hati saya.

"Dia berjaya menyakinkan saya bahawa dia adalah jodoh saya. Biarpun begitu saya buat solat istikharah selama tiga kali untuk mencari petunjuk dan alhamdulillah, cinta abang semakin kuat dengan saya," ujarnya.

di negeri johor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri johor - Google Blog Search


Jangan Sentuh Tentang Keamanan Sosial <b>Di Negeri Johor</b>

Posted: 03 Oct 2011 08:51 PM PDT

Akhbar: Blog China Press
Ruangan: laman blog China Press http://www.chinapress.com.my/node/255774
Tarikh: 30 Sept. 2011 (Jumaat)
Tajuk: Jangan Sentuh Tentang Keamanan Sosial Di Negeri Johor
Ditulis oleh: Tan Yuan Fung

Keselamatan dan keamanan sosial di negeri Johor jangan sesekali disentuh.

Pertama sekali negara jiran kritik keselamatan sosial di Johor Bahru menyebabkan timbul isu di peringkat diplomat, hari ini Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mengeluarkan kenyataan bahawa keselamatan sosial di negeri Johor teruk akhirnya hadapi bantahan sekeras-kerannya, pengalaman memberitahu kita, keamanan sosial di negeri Johor tidak boleh disentuh sama sekali, jika mahu sentuh perlu secara rambang sudah memadai.

Siapa yang cukup layak mahu mengkritik keamanan dan kestabilan sosial di negeri Johor? Sudah tentu yang paling layak ialah pihak polis, Menteri Kementerian Dalam Negeri dan Perdana Menteri - jika ketiga-tiga pihak ini bersuara tentang itu sudah tentu tiada orang rasa tidak puas hati, jika orang lain daripada mereka yang keluarkan kata-kata itu sudah tentu perlu lebih berhati-hati.

Lim Guan Eng berkata - kata-kata itu bukan terkeluar secara rasmi dalam ucapan - mungkin ianya (merupakan) isi kandungan dalam perbualan secara peribadi, sepatutnya Lim Guan Eng semasa berkata-kata perlu jaga diri tentang kedudukannya, walaupun Lim Guan Eng berkata secara peribadi, jika beliau dilarang untuk masuk ke negeri Johor, bukankah itu terlalu diperbesar-besarkan.

Isu yang utama bukan kerana sama ada Lim Guan Eng ada (atau tidak) mengkritik keamanan sosial di negeri Johor, dan bukan kerana ucapan beliau itu menyentuh isu itu, sebaliknya adakah beliau benar-benar sebut tentang isu itu, ataupun benar-benar beliau telah ucapkannya.

Baik atau buruk keselamatan sosial di negeri Johor, bukan Lim Guan Eng yang sepatutnya bercakap tentang perkara itu, rakyat di negeri Johor, terutama sekali penduduk di Johor Bahru yang merasai bahana itu, dan ramai lagi yang pernah jadi mangsa boleh jadi saksi, ada banyak laporan dalam berita yang boleh dikemukakan. Tetapi apabla Lim Guan Eng sentuh sedikit sahaja tentang itu dapat tamparan ramai, menunjukkan isu ini terlalu sensitif tidak boleh disentuh.

Kenapa keselamatan sosial di negeri Johor (yang) buruk menjadi isu yang begitu sensitif? Ini seperti perpatah bahasa Kantonis, "tidak buka teko ini malah buka mulut teko yang di sana", sibuk kata orang lain, terutama sekali Lim Guan Eng adalah seorang Ketua Menteri (dalam) Pakatan Rakyat, kedudukan yang sensitif keluarkan isu yang sensitif, pendirian yang bertentangan, sudah tentu kena tempelak.

Kakitangan kerajaan di semua peringkat di negeri Johor sepatutnya memahami, bahawa isu keselamatan sosial di negeri Johor menjadi isu yang sensitif, jika tidak bekerja keras basmi di sudut bintik-bintik hitam, sudah tentu jenayah tidak akan berkurangan, walaupun ditambah banyak lampu-lampu jalan, sudah tentu tidak akan dapat turunkan kes jenayah, sepatutnya cuba sedaya upaya basmi jenayah bukan hanya pandai menempelak orang-orang yang kritik isu itu.

Dari segi rencana dalam laman web boleh cari kebenarannya

Sama ada keselamatan sosial di negeri Johor baik ataupun tidak? Ini perlu tengok bagaimana pihak polis kata. Ketua Polis negeri Johor Datuk Mohd Mokhtar mewakili negeri Johor menyatakan rasa kecewa terhadap apa yang diutarakan oleh Lim Guan Eng.

Datuk Mohd Mokhtar anggap, kata-kata Lim Guan Eng itu telah menjatuhkan imej dan nama baik polis negeri Johor dan mengikut satu catatan bahawa jenayah di negeri Johor telah menurun, setiap hari seramai 400 ribu pelancong dari Singapura berkunjung ke negeri Johor, pada masa sama sebanyak 40 peratus pelabur di Wilayah Iskandar jumlah besar adalah dari Singapura

Sebaliknya apa yang disebut oleh Datuk Mohd Mokhtar begitu tepat bahawa pihak polis amat utamakan tentang keselamatan sosial negeri Johor, jika ia ditangani lebih baik sudah tentu dapat tarik lebih ramai lagi pelabur datang melabur di negeri Johor dan boleh tarik lebih ramai pelabur Singapura ke negeri Johor, sudah tentu pembangunan di Wilayah Iskandar lebih menyerlah bukan terhad kepada 40 peratus pelabur asing.

Pihak polis sepatutnya semak di laman-laman web sosial pandangan orang ramai terhadap keamanan sosial di negeri Johor, tingkatkan keselamatan di kawasan-kawasan, jaga keselamatan orang ramai adalah tugas pihak polis.

Pengalaman Lim Guan Eng telah memberitahu kita, sebagai seorang Ketua Menteri di sesebuah negeri tidak boleh sentuh isu di negeri-negeri lain, terutama sekali di negeri-negeri yang bukan sealiran barisan kem (pakatan), jika mengkritik negeri lain pasti akan ditempelak semula, Lim Guan Eng sepatutnya tumpukan pada negeri kepunyaannya sendiri, perkukuhkan kawasan untuk hadapi PRU!

- terjemahan: AH/ Hj. SHO/ Q -

01 di desaru - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di desaru - Google Blog Search


Semusim | Selamanya : Sepagi <b>di</b> Pantai <b>DESARU</b> + Sepetang <b>di</b> Tg <b>...</b>

Posted: 12 Jul 2011 12:10 AM PDT

01 di batu pahat - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di batu pahat - Google Blog Search


Halal * Delicious * Nutricious: Kelas Coklat <b>di Batu Pahat</b>

Posted: 17 Sep 2011 09:25 PM PDT

salam semua..

kelas Coklat di Batu Pahat akan mula di adakan pada 25 sept 2011 khas untuk pakej lengkap.

Tarikh lain adalah seperti berikut:

Easy choc - Setiap Sabtu :

1, 8, 15, 22, 29 Okt 2011

RM 150/sesi (10pg - 1ptg)

4 resepi 1 teknik

Kelas choc lengkap - Setiap Ahad :

     25 Sept @ 2, 9, 16, 23, 30 Okt 2011
    RM 250/sesi (9.30pg - 4ptg)    
   6 resepi 2 teknik


untuk mendaftar / membuat sebarang pertanyaan hubungi mardhiah 019-7730126


Lokasi kelas kg istana batu pahat!!!


Daftar segera!!!

01 di pasir gudang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di pasir gudang - Google Blog Search


Serangan Kutu Beras <b>di Pasir Gudang</b>,Johor | { Aku , Blog & Kamu }

Posted: 06 Oct 2011 04:09 PM PDT

Lebih 5,000 penduduk yang tinggal berhampiran gudang beras Padi Beras Nasional (Bernas) di Jalan Gangsa tertekan dengan gangguan dan serangan kutu beras sejak awal tahun ini.Menurut penduduk kampung ,kutu beras turut memasuki bilik tidur mereka termasuk di Perjiranan 10 dan Flat Malaysia Marine and Heavy Engineering (MMHE).

Lebih 100 ekor kutu beras muncul di rumah penduduk terutama pada awal pagi dan lewat petang.Serangan kutu beras bertumpu diatas lantai, katil, dinding, dapur, dalam makanan, bekas minuman dan di mana-mana sahaja sehingga mereka buntu dan tidak tahu apa hendak dibuat untuk mengatasinya.Setiap hari mereka terpaksa menyapu dan mengutip kutu beras ini tetapi masalah ini masih berterusan.

Masalah itu pernah diajukan beberapa kali kepada pihak Bernas dan Majlis Perbandaran Pasir Gudang (MPPG) tetapi hingga kini tiada sebarang tindakan diambil.Serangga itu bukan sahaja memenuhi ruang rumah malah turut merayap dan menggigit badan penduduk kampung sehingga menyebabkan kulit menjadi kemerah-merahan.Bagi yang mempunyai alahan, gigitannya boleh menyebabkan kulit bermasalah berminggu-minggu lamanya.Kutu beras juga masuk ke telinga dan hidung kanak-kanak pada malam hari.

Kutu beras biasanya terdapat di bawah bantal dan tilam dalam jumlah yang banyak.Dalam keadaan itu menyebabkan mereka tidak dapat tidur dengan nyenyak dan berharap tindakan segera diambil oleh pihak terbabit.

Dalam pada itu, Yang Dipertua MPPG, On Jabbar @ Jaffar berkata, pihak Bernas telah mengambil tindakan termasuk memusnahkan semua palet di gudang itu yang dikatakan menjadi punca utama pembiakan kutu beras.Langkah ini akan dilakukan secara berperingkat-peringkat kerana perlu mengalihkan beras yang berjumlah 32,000 metrik tan.Selain itu, Bernas akan memasang jaring dan melakukan proses asapan atau melepaskan gas untuk membunuh kutu-kutu beras," katanya selepas melawat gudang beras Bernas berkenaan

Related posts:

  1. Lima sekeluarga di Johor di ancam 'Benda Pelik'

01 di parit raja - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di parit raja - Google Blog Search


alifbro: mat rempit <b>di parit raja</b>

Posted: 11 Oct 2010 02:05 AM PDT

mat rempit di parit raja..
ada yang tua tapi ramai yang muda..
naik moto selit sana selit sini dengan kadar yang memang laju..
tidak menghiraukan mat rempit lain seperti aku ini..
mat rempit ni wujud bila ada festival2..
kira time orang2 ramai lah..
kalau malam2 biasa xda la pulak..
agaknya hari biasa parent xbagi keluar suruh baca buku la kot..

01 di endau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di endau - Google Blog Search


..cerita seterusnya..: hometown - <b>Endau</b> ------>Teluk Sari

Posted: 05 Sep 2011 10:46 PM PDT

Endau terletak kira-kira 306km dari Kuala Lumpur dan mengambil masa lebih kurang 4 hingga 5 jam (mengikut kiraan google map) untuk sampai ke sana. Kalau dah biasa drive 3 jam pun dah boleh sampai, tapi tu kena drive macam nak bunuh diri lah.

Saya di besarkan di sini sejak kecik hingga lah habis sekolah menengah. Walaupun anak jati Endau, saya tak habis jelajah pun kampung sendiri. Tempat jauh macam gunung kinabalu dah selamat saya jelajah, tapi kampung sendiri banyak juga tempat yang saya belum sampai. Sadis jugak lah.


Jambatan Teluk Sari
Beberapa hari sebelum raya haritu saya keluar jalan-jalan kat kampung...orang putih kata sight seeing. Tempat yang saya paling suka pergi kat sekitar kampung ialah pantai. Di Endau, pantai yang agak famous ialah pantai Penyabong, tapi saya lagi suka pergi pantai Teluk Sari dan Teluk Gorek. Dua tempat ni terletak di Tanjung Resang, salah sebuah kampung yang ada di mukim Endau.

Saya suka pantai di sini kerana keadaan pasirnya yang landai dan bersih, cuma kena bersabar sikit lah dengan bau tahik lembu. Biasa lah lembu-lembu kat sini mana pernah sekolah jadi najis-najisnya bersepah lah atas rumput.

Dulu-dulu masa kecik-kecik memang selalu picnic kat sini. Masa tu tak ramai lagi yang tahu tempat ni sebab semuanya tertumpu kat Penyabong. Sekarang tempat ni dah ramai orang tahu, siap dah ada jalan tar yang cantik, orang pun dah ramai bermandi manda, nak camping pun boleh.
bawak budak 2 orang ni jalan kat air. Sorang sibuk nak main air, sorang lagi sibuk nak cari anak ketam.
ini lah pantai Teluk Sari
jauh kan nak jalan sebab air surut
gambar tuan tanah harus lah ada..
pokok kelapa melambai-lambai
batu-batu tu nampak macam 'mini island'
Pantai Pasir Lanun, itu lah nama pantai di Penyabong..
tak pasti lah kenapa nama dia pasir lanun...
banyak lanun agaknya dulu-dulu..
Balik dari pantai, singgah kejap lah kat depan sekolah saya ni, Sekolah Menengah Kebangsaan Ungku Husin (SMKUH). Di sini lah tempat saya belajar dari tingkatan 1 hingga tingkatan 5. Banyak kenangan di sini, terlalu banyak untuk di ingati. Tapi dulu warna bangunan sekolah bukan warna ni, dulu warna lain. Bangunan pun dah bertambah. Sayu je hati tengok sekolah, automatik teringat segala apa yang pernah terjadi dan lalui 14 tahun yang lepas. Lama dah rupanya saya meninggalkan alam persekolahan. Ikutkan hati nak je masuk tapi keadaan masa tak mengizinkan, lagipun tak konfiden nak masuk sesuka hati, takut ada orang marah.

Sesekali balik kampung dah banyak perubahan. Banyak rumah-rumah baru dibina, jalanraya pun dah selesa. Indahnya kampungku. Jemput lah datang ke Endau kepada sesiapa yang belum pernah sampai.

01 di labis - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di labis - Google Blog Search


Paul <b>Labis</b>: Embedded Jetty in Spring MVC, IoC/<b>DI</b>

Posted: 26 May 2010 09:41 AM PDT

I was trying to configure embedded jetty in a spring application that implements MVC(Model View Controller). I want to utilize single spring applicationContext xml file for IoC(Inversion of Control) and DI(Dependency Injection) on dispatcher servlets.

The goal is to be able to use or reference beans configured/located on already been loaded spring application context. Read and understand my resolution below.

This is what my main method look like:

LOG.info("Application starting");
_applicationContext = new ClassPathXmlApplicationContext(_resourceLocations);

_webServer = new Server();
SelectChannelConnector connector = new SelectChannelConnector();
connector.setHost("localhost");
connector.setPort(8080);
_webServer.addConnector(connector);

WebAppContext webAppContext = new WebAppContext(_webServer, "path to web app folder", "/");

GenericWebApplicationContext webApplicationContext = new GenericWebApplicationContext();
webApplicationContext.setServletContext(webAppContext.getServletContext());
webApplicationContext.setParent(_applicationContext);

webAppContext.getServletContext().setAttribute(WebApplicationContext.ROOT_WEB_APPLICATION_CONTEXT_ATTRIBUTE, webApplicationContext);
webApplicationContext.refresh();

ServletHandler servletHandler = new ServletHandler();

ServletHolder servletHolder = new ServletHolder(new DispatcherServlet());
servletHolder.setName("dispatcher");
servletHandler.addServlet(servletHolder);

ServletMapping servletMapping = new ServletMapping();
servletMapping.setServletName(servletHolder.getName());
servletMapping.setPathSpec("*.htm");
servletHandler.addServletMapping(servletMapping);

webAppContext.setServletHandler(servletHandler);
_webServer.addHandler(webAppContext);

RequestLogHandler logHandler = new RequestLogHandler();
NCSARequestLog ncsaLog = new NCSARequestLog();
ncsaLog.setExtended(true);
ncsaLog.setFilename("logs/jetty-yyyy_mm_dd.log");
logHandler.setRequestLog(ncsaLog);
_webServer.addHandler(logHandler);

LOG.info("Starting main application context");
_applicationContext.start();

LOG.info("Starting Jetty Server");

try {
_webServer.start();
} catch (Exception e) {
// TODO Auto-generated catch block
e.printStackTrace();
}

LOG.info("Application started");
return null;

 The idea is that DispatcherServlet's context is child context of  GenericWebApplicationContext which in turn is a child of ClassPathXmlApplicationContext. Explicitly invoking setParent() gives you the access to all beans from the web application context.

Hope this helps. Feel free to leave your comment or suggestions.

01 di kulai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di kulai - Google Blog Search


Paul <b>Labis</b>: Embedded Jetty in Spring MVC, IoC/<b>DI</b>

Posted: 26 May 2010 09:41 AM PDT

I was trying to configure embedded jetty in a spring application that implements MVC(Model View Controller). I want to utilize single spring applicationContext xml file for IoC(Inversion of Control) and DI(Dependency Injection) on dispatcher servlets.

The goal is to be able to use or reference beans configured/located on already been loaded spring application context. Read and understand my resolution below.

This is what my main method look like:

LOG.info("Application starting");
_applicationContext = new ClassPathXmlApplicationContext(_resourceLocations);

_webServer = new Server();
SelectChannelConnector connector = new SelectChannelConnector();
connector.setHost("localhost");
connector.setPort(8080);
_webServer.addConnector(connector);

WebAppContext webAppContext = new WebAppContext(_webServer, "path to web app folder", "/");

GenericWebApplicationContext webApplicationContext = new GenericWebApplicationContext();
webApplicationContext.setServletContext(webAppContext.getServletContext());
webApplicationContext.setParent(_applicationContext);

webAppContext.getServletContext().setAttribute(WebApplicationContext.ROOT_WEB_APPLICATION_CONTEXT_ATTRIBUTE, webApplicationContext);
webApplicationContext.refresh();

ServletHandler servletHandler = new ServletHandler();

ServletHolder servletHolder = new ServletHolder(new DispatcherServlet());
servletHolder.setName("dispatcher");
servletHandler.addServlet(servletHolder);

ServletMapping servletMapping = new ServletMapping();
servletMapping.setServletName(servletHolder.getName());
servletMapping.setPathSpec("*.htm");
servletHandler.addServletMapping(servletMapping);

webAppContext.setServletHandler(servletHandler);
_webServer.addHandler(webAppContext);

RequestLogHandler logHandler = new RequestLogHandler();
NCSARequestLog ncsaLog = new NCSARequestLog();
ncsaLog.setExtended(true);
ncsaLog.setFilename("logs/jetty-yyyy_mm_dd.log");
logHandler.setRequestLog(ncsaLog);
_webServer.addHandler(logHandler);

LOG.info("Starting main application context");
_applicationContext.start();

LOG.info("Starting Jetty Server");

try {
_webServer.start();
} catch (Exception e) {
// TODO Auto-generated catch block
e.printStackTrace();
}

LOG.info("Application started");
return null;

 The idea is that DispatcherServlet's context is child context of  GenericWebApplicationContext which in turn is a child of ClassPathXmlApplicationContext. Explicitly invoking setParent() gives you the access to all beans from the web application context.

Hope this helps. Feel free to leave your comment or suggestions.

01 di muar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

01 di muar - Google Blog Search


30000 anak ikan dilepas <b>di</b> Sungai <b>Muar</b>

Posted: 28 Sep 2011 05:00 PM PDT

30,000 anak ikan dilepas di Sungai Muar

30,000 anak ikan dilepas di Sungai Muar


V. S. Mogan melepaskan sebahagian daripada 30,000 ekor anak ikan pelbagai spesies pada Program Pelepasan Benih di Perairan Umum Sungai Muar, Rompin dekat Jempol, semalam.


JEMPOL 28 Sept. - Bagi memelihara sumber ikan air tawar daripada pupus, Pejabat Perikanan daerah ini telah melepaskan 30,000 ekor anak ikan pelbagai spesies melalui Program Pelepasan Benih di Perairan Umum Sungai Muar dekat Rompin di sini, semalam.

Pegawai Perikanan Daerah, Muhamad Zamri Omar berkata, selain anak ikan lampam pihaknya juga melepaskan ikan kerai dan baung.

"Ikan tersebut dipilih kerana kajian mendapati sungai tersebut sesuai sebagai habitat dan pembiakan ikan jenis itu.

"Kita harap ia dapat mengekalkan habitat dan menambah sumber protein. Selepas enam bulan, ikan tersebut sudah besar dan orang awam bolehlah memancing.

"Selepas ini kami bercadang melepaskan benih ikan ini di kawasan Palong dan Jambu 8," katanya kepada para pemberita selepas program tersebut.

Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rompin merangkap Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Hal Ehwal Perladangan, Sumber Manusia, Alam Sekitar dan Pengaduan Awam negeri, Datuk V. S. Mogan.

Dalam perkembangan berkaitan, Mogan melahirkan rasa kecewa apabila terdapat segelintir pihak tidak bertanggungjawab menggunakan cara salah menangkap ikan seperti racun bagi mendapatkan jumlah ikan yang banyak.

"Saya harap orang awam terutama penduduk di kawasan berdekatan bertanggungjawab agar apa yang diperoleh dapat dijaga dan diguna dengan baik," katanya.

 

BLOG JOHOR

Copyright 2010 All Rights Reserved